Teherbeesés

Mennyi idő után esünk teherbe szex után?

Mennyi időbe telik a tényleges fogantatás, és mikor történik a beágyazódás?
2022. Szeptember 15.
nő terhességi tesztet néz
Mennyi idő a fogantatás, és mikor érdemes terhességi tesztet csinálni?

A rövid válasz a kérdésre az, hogy a petesejt és a spermium az ejakulációt követően akár perceken, de 12 órán belül is találkozhatnak. De a folyamat során van néhány akadály, amit át kell hidalni.

Mikor történik a megtermékenyülés?

A megtermékenyülés akkor történhet meg, amikor a petesejt és a hímivarsejt találkoznak a petevezetékben. Ahhoz, hogy erre lehetőségük legyen, a nőnek éppen a termékenységi ablakában kell járnia, tehát az ovulációhoz – peteéréshez – közel vagy éppen annak a napján lennie. A petesejt ugyanis csak a kiszabadulását követő 12-24 óra közötti időszakban termékenyíthető meg, ezt követően elkezd lebomlani, és hamarosan ismét menstruáció kezdődik, írja a Healthline.

Ez ugyan nagyon csekély időnek és esélynek tűnhet, azonban figyelembe kell venni azt is, hogy a becslések szerint az ejakulátum akár 280 millió spermiumot is tartalmazhat, a spermiumok pedig ideális körülmények között akár több napig is életben maradnak a reproduktív traktusban. Valójában az ovulációt megelőző 5 napon belüli, védekezés nélküli szex után elegendő spermium lehet a reproduktív szakaszban, készen állva a petesejt megtermékenyítésére. A legnagyobb esély azonban akkor van, ha az ovuláció előtti napon szexeltek.

De mi van akkor, ha az ovuláció idején kerül sor az együttlétre? Ilyen esetben is hamar megtörténhet a petesejt megtermékenyítése – a szakértők szerint a hímivarsejtek 30 perccel az ejakuláció után elérhetik a petesejtet.

Mikor történik a beágyazódás?

A megtermékenyülés után, a petesejt és a hímivarsejt összeolvadásakor zigóta keletkezik, ami elindul a petevezetéken, a méh felé. Amint eléri az úgynevezett blasztociszta (hólyagcsíra) állapotot, nagyjából az 5-6. napon, készen áll arra, hogy beágyazódjon a méhnyálkahártyába.

A beágyazódás általában a megtermékenyítést követő 6-10. nap között történik. Vannak, akik ennek semmilyen tünetét nem észlelik, míg másoknál enyhe tünetek jelentkezhetnek, például görcsök vagy enyhe pecsételő vérzés.

Mikor érdemes terhességi tesztet csinálnod?

Az otthoni terhességi tesztek a hCG terhességi hormon jelenlétét tudják kimutatni a vizeletben, ekkor adnak pozitív eredményt. Ha azonban túl korán csinálsz terhességi tesztet, akkor lehetséges, hogy még nem elegendő a hCG koncentrációja a vizeletben, és fals negatív eredményt is kaphatsz.

A legjobb időpont a teszt elvégzésére a menstruáció késése után van, ahogy a Verywell Family is írja. A pontos eredmény érdekében érdemes a tesztet reggel megcsinálnod, mert a reggeli vizelet koncentráltabb, és a hCG mennyisége valamivel magasabb lesz benne, mint napközben.

Felhasznált források: healthline.com, verywellfamily.com

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu