Teherbeesés

A beágyazódás segítése

A megtermékenyített petesejtek csupán az esetek 25-30 százalékában ágyazódnak be. Mit tehetünk azért, hogy segítsük a beágyazódást?
2022. Október 14.
Nő terhességi tesztet néz

Beágyazódásról akkor beszélünk, amikor a megtermékenyített petesejt megtapad a méh falán. A megtermékenyített petesejt azonban az esetek 25-30 százalékában ágyazódik be, 70-75 százalékuk elhal és a következő menstruációval távozik a szervezetből.

Beágyazódás természetesen csak bizonyos feltételek esetén történhet meg. A megtermékenyített petesejt blasztocitává alakul, és miközben ez a folyamat történik, kialakul a méhet bélelő nyálkahártya. A megtermékenyítést követő 5-7.napon érkezik meg a blasztociszta a méhbe. Ezután történik meg a beágyazódás: a blasztociszta megtapad a méh falán. A beágyazódás azzal zárul, hogy a szervezet HCG-hormon szintje rohamosan megnő.

Ahhoz, hogy a beágyazódás sikeres legyen mi is megtehetünk néhány fontos dolgot.

Vitaminok, ásványi anyagok

Szedjünk már fogantatás előtt 3 hónappal magzatvédő vitamint

C-vitamin, E-vitamin, Cink, Omega-3 szedése illetve olyan ételek fogyasztása, amelyekben megtalálhatók

Barátcserje: egyensúlyban tartja a hormonjaidat (megemeli a progeszteronszintet), segíti az növeli a teherbe esés esélyét

Sokan ajánlják a méhpempőt, mint a termékenység és a sikeres terhesség támogatóját. Jelenlegi tudásunk szerint ez az egyetlen olyan természetes anyag, amely 150-nél is több biológiailag aktív összetevőt tartalmaz – írja a Házpatika.com. Menstruációs zavarok kezelésére és meddőség esetében is ajánlják kúraszerű fogyasztását.

Egészséges életmód

Mit is jelent ez? Már a tervezés fázisában: mozogj sokat, egyél egészséges ételeket, ne igyál alkoholt, energiaitalokat, túl sok kávét. Egyáltalán ne dohányozz, viszont igyál elegendő vizet. Kerüld a cukros ételeket is. Fontos a pihenés is, és a stressz – ha kikerülni nem is tudjuk, de – megfelelő kezelése.

A mentális állapot nagyon fontos szempont, komoly hátráltató tényezője lehet a teherbe esésnek, ha állandó stressznek, idegeskedésnek tesszük ki magunkat.

Kép: Getty Images