Terhesség

Mit érdemes tudni a méhlepényről?

A várandósság hónapjaiban a méhlepényen keresztül jut el az oxigén és a tápanyagok a fejlődésben lévő babához. Mit érdemes tudni erről a fontos szervről?
2021. December 18.
Mit érdemes tudni a méhlepényről? (Fotó: Getty Images)

A méhlepény a baba szerve

Az első szerv, ami a fogantatás után alakul ki, a méhlepény, ami a baba produktuma, nem az édesanyáé. A fogantatás utáni első sejtosztódáskor egyes sejtek az embriót, egyes sejtek pedig a méhlepényt alakítják. A létrejövő sejtgömb, amely a méhlepény sejtjeit és embrionális sejteket tartalmaz, egy közös eredete volt, mielőtt beágyazódott az anyaméhbe: a baba génjei.

Hogyan alakul ki a méhlepény?

A méhlepény gyorsan fejlődik, mert el kell látnia más fejlődő szervek feladatait, amíg azok teljesen működőképessé nem válnak. Kevesebb, mint egy héttel a fogantatás után, az embrió felszínén lévő speciális sejtek hormonokat termelnek, amelyek figyelmeztetik az anya szervezetét a baba jelenlétére, és lehetővé teszik, hogy beágyazódjon a méh falába. Ezután események sorozata indul el, aminek eredményeképp a baba hajszálereinek ágai keverednek az anya artériás vérellátásával. 2-3 héttel később az ágakat kitöltik a támasztósejtek és az erek.

Amire az édesanya megtudja, hogy várandós, ez a struktúra már kialakul és kész a munkára. A véráramlás a méhlepényben nagyjából 12 héttel a fogantatás után kezdődik, percenként nagyjából fél literrel. A várandósság hónapjai alatt a méhlepényben több mint 500 km hosszú érhálózat alakul ki.

Mi a feladata a méhlepénynek?

A méhlepény a baba születése előtt az életfenntartó rendszere, amelynek fő feladata, hogy oxigénnel és tápanyagokkal lássa el őt. Dr. Yoel vezető méhlepénykutató szerint “a méhlepény a tüdő, a vese, a máj és az endokrin rendszer szerepét tölti be, és elengedhetetlen a baba immunvédelméhez”.

Számos funkciót lát el:

  • metabolizálja a tápanyagokat, a májhoz hasonlóan
  • szén-dioxidra cseréli az oxigént, a tüdőhöz hasonlóan
  • kiválasztást végez, a vesékhez hasonlóan
  • energiát termel, hasonlóan a bélhez
  • hormonokat termel, hasonlóan az endokrin rendszerhez
  • véd a fertőzésekkel szemben és a kilökődés ellen, az immunrendszerhez hasonlóan

Ez a csodálatos szerv nem csak a méhen belüli élet megteremtésének a kulcsa, hanem azt is biztosítja, hogy a méhen kívüli élet lehetséges legyen a baba számára.

Forrás: mother.ly