Terhesség

A méhlepény változása

A méhlepény legfontosabb feladata, hogy oxigénnel és tápanyagokkal lássa el a magzatot. Lássuk, milyen funkciói vannak még és hogyan változik a terhesség alatt.
2021. Január 21.
A méhlepény változása (fotó: Getty Images)

A méhlepény a megtermékenyített petesejt beágyazódása után kezd kialakulni. A 2-3. héten az embriót már folyadék veszi körül, ekkor már megjelenik a méhlepény őse: a 13. nap környékén a magzatot körülvevő méhfalon kidudorodások jelennek meg, majd pár nap múlva az erek is megjelennek. A méhlepény tulajdonképpen a hólyagcsírából alakul ki. Ez a lepényi szövet a magzattal együtt növekszik.

A méhlepény a 12. héten indul gyors növekedésnek, a terhesség 14-16. hetére fejlődik ki véglegesen.

A méhlepény legfontosabb feladata, hogy oxigénnel és tápanyagokkal lássa el a magzatot, de ezen kívül hormonokat is termel, amelyek fenntartják a terhességet, felkészítik a méhet a szülésre és az anyai testet a szoptatásra. A méhlepény az anyai oldalról oxigént és tápanyagot szállít a magzatnak, a magzattól pedig a salakanyagot szállítja az anyai keringésbe. A magzatot a köldökzsinór kapcsolja az anyához. A méhlepény ellenanyagokat is eljuttat az anyától a magzathoz.

A méhlepény többféle helyzetben is megtapadhat a méhben: a méh hátsó falán, az elülső falán vagy a tetején, a fundusban. Ha a méhlepény a méhszájnál tapad, és nem is mozdul feljebb a terhesség előrehaladtával, akkor ez a szülés során erős vérzést okozhat. Hasonlóan súlyos vérzéssel járhat, ha a méhlepény bolyhai túl mélyen fúródnak be a kötőszövetbe.

A méhlepény öregedését, meszesedését az ultrahangos vizsgálatokon figyelik. A terhesség előre haladtával természetes, hogy öregszik a méhlepény, addig nincs semmilyen aggodalomra ok, amíg a magzatot ellátja. Ritka, amikor idő előtt olyan mértékben öregszik meg a lepény, hogy az komoly gondot okozna a magzat fejlődése szempontjából.

A baba megszületése után a méhlepény is megszületik, általában fél órán belül. Fontos, hogy a megszületett méhlepény egyben legyen, ha nem így van, akkor a bennmaradt lepényszöveteket el kell távolítani, hogy elkerülhető legyen bármilyen fertőzés.

A méhlepény egy különleges, ideiglenes szerv. A világ különböző tájain sokféle szokás kíséri ezt a különleges szervet: mágikus erőt tulajdonítanak neki, elültetik, megeszik, gyógyszer alapanyagként használják fel, fát ültetnek fölé. A méhlepények mindegyikének egyedi mintázata van, de a fa motívum minden méhlepény jellemzője: a lepény erei rajzolják ki az ágakat, a lebenye a koronát, a fatörzs pedig maga a köldökzsinór.

(Cikk forrása: pregnancybirthbaby.org.au, csaszarvonal.hu.)