Terhesség

Az őssejtek hiánya lehet az ismétlődő vetélés fő oka

A terhességek mintegy 15 - 25 százaléka végződik vetéléssel, és minden századik terhes nőt érint az ismétlődő vetélés problémája, amely a definíció szerint legalább három terhesség egymást követő elvesztését jelenti.
2016. Március 17.

Az őssejtek olyan sejtek, amelyeknek megvan az a lehetőségük, hogy a test különféle típusú sejtjeivé váljanak: sejtosztódással képesek arra, hogy a szervezet különféle funkcióit ellátó sejtjeivé differenciálódjanak. A születéskor a köldökzsinórból nyert vér is ilyen őssejteket tartalmaz, ezek kiválaszthatók és megőrizhetők.

A Stem Cells című szaklap március 7-i számában közölt tanulmányhoz a kutatók 183 nő méhnyálkahártya mintáját elemezték. Az eredmények alapján az ismétlődő vetélést tapasztaló nők szövetében az őssejtek hiányát mutatták ki. A szakértők elmondták, hogy a nyálkahártyának minden egyes menstruációs ciklus, vetélés és szülés után regenerálódnia kell. Az őssejtek hiánya viszont felgyorsítja a méhnyálkahártya öregedését, ami megnöveli a vetélés kockázatát.

Eddigi ismerteink alapján a vetélésekért a következő okokat volt szokás említeni: kromoszóma-rendellenesség, sárgatest-elégtelenség, fertőzés (hüvely-méh), immunológiai összeférhetetlenség, nőgyógyászati rendellenességek illetve méhnyak-elégtelenség.

„A legalább három egymást követő vetélést elszenvedett nőkből származó sejttenyésztések azt mutatták, hogy a méhnyálkahártyában lévő öregedő sejtek nem képesek megfelelően felkészülni a terhességre. A legnagyobb feladat most az, hogy stratégiákat dolgozzunk ki a méhnyálkahártyában lévő őssejtek működésének serkentésére” – nyilatkozta a tanulmány társszerzője, Siobhan Quenby szülész professzor egy sajtótájékoztatón. „A méhnyálkahártya javítását szolgáló új beavatkozások próbavizsgálatait 2016 tavaszán kezdjük el.”

Kapcsolódó cikkeink:

  • Angyal a gyermekünk
  • Korai búcsú
  • Vetélés a gének miatt
  • Az őssejtek típusai, képességeik
  • Forrás: MediPress