Terhesség

10 dolog, amit tudnod kell az első trimeszterről

Boldog vagy, hogy babát vársz, de bizonytalan is, hogy mi fog történni veled. Most elmondjuk, mi minden történik veled az első három hónapban.
2019. December 02.
10 dolog, amit tudnod kell az első trimeszterről (fotó: iStock)

Mire számíthatsz az első trimeszterben?

Ha első gyerekedet várod, akkor bizony nincs abban semmi meglepő, hogy rengeteg kérdésed merül fel.

Lehet, hogy nem hízol sokat

Egyáltalán nem biztos – sőt! -, hogy sokat fogsz hízni a terhesség első három hónapjában. Ezért a reggeli rosszullétek is felelősek lehetnek. Nehéz pontosan megjósolni, hogy mennyi kalóriát visz be egy kismama az első 3 hónapban, hiszen több dolgot is kerülni kell, az alkoholt vagy a lágysajtokat például. Néhány íz. vagy illatérzékelés megváltozhat.

Rövidnek tűnhet

Sok kismama érzi úgy, hogy elszalad az idő az első 3 hónapban. Ennek egyik oka, hogy már hetek telnek el mire kiderül a terhesség, így valójában nem éljük át a 13 hetet, amíg az első trimeszter tart, csak kb. maximum kilencet.

Dátumzavarok

Könnyű belezavarodni, pláne pontosan tudni, hogy mikor történt a fogantatás. Az orvosok is van úgy, hogy tévednek.

Még akkor is, ha teljesen biztos vagy benne, hogy mikor történt a fogantatás, nehéz pontosan meghatározni, hogy mikor esedékes a szülés időpontja. Teljesen mindegy, hogy hogy okoskodunk, a baba akkor fog megszületni, amikor ő készen áll rá.

Néhány étel lekerül az étlapunkról

Azt mindenki tudja, hogy kerülni kell az alkoholt a terhesség alatt, de vannak olyan ételek, amelyek tiltása meglephet. Például, miközben fontos a kalcium, vigyázni kell a nem pasztörizált tejtermékekkel, mert Listeria baktériumot tartalmazhatnak.

Kerülni kell a lágysajtokat, mint a feta, a brie vagy a kecskesajt. Nyers húsokat is kerülni kell a szalmonella és az e.coli fertőzés veszélye miatt. Mindennel óvatosan kell bánni, ami nyers, a tojással is.

A baba még nagyon pici

Bár hatalmas változásokon megy keresztül az embrió, méretében az első trimeszter végén is csak akkora, mint egy őszibarack. Valószínű, hogy a melleid látványosabban nőnek, mint a hasad.

Sokkal több illat van a Földön, mint eddig gondoltad

Vagyis sokkal érzékenyebb leszel a szagokra. Ez jót és rosszat is jelent: lesznek szagok, amik nagyon fognak zavarni, amiket korábban nem éreztél ennyire intenzívnek. És persze sok-sok illat is lesz, ami nagyon bejön.

Furcsának tűnhet a tested

Furcsa dolgokat produkálhat a tested: olyan ételeket kívánhatsz, amiket együtt soha sem ennél meg, sőt felfordulna tőle a gyomrod, most viszont a legízletesebbnek tartod őket. Persze, hogy erről is a hormonok tehetnek.

Lehet, hogy egyáltalán nem tűnsz várandósnak

Még ha fel is szedsz pár kilót, nem valószínű, hogy nagyon látványos lesz, hogy babát vársz. Bár lehet, hogy a nadrágot és melltartód egy kicsit szorítani fog, de nem egyáltalán nem biztos, hogy a hasadon bármi is látszani fog. Ez majd valamikor a második trimeszterben válik minden kívülálló számára egyértelművé.

Minden elmúlik egyszer

Ha reggeli rosszullét kínoz, akkor is biztos lehetsz benne, hogy van fény az alagút végén: miután megérkezel a második trimeszterbe minimum kevésbé fogsz émelyegni, de nagyobb a valószínűsége annak, hogy teljesen meg is szűnnek a rosszullétek. Néhány egyéb tünet, amely jellemzi az első három hónapot: a fáradtság, az érzékeny mellek és az állandó pisilés (bár ez visszatérhet, amikor a baba nagyobb lesz, és nyomja a hólyagot), szintén elmúlnak.

Nehéz megmondani, mire számíthatsz

Bár vannak dolgok, amelyek minden terhesség alatt jelentkeznek, hamarosan rájössz, hogy ez a kilenc hónap tele van meglepetésekkel. Gyomorégés? Lehet, hogy soha nem tapasztalod meg. Sosem hallottál a lábgörcsről? Miért nem figyelmeztettek rá?! Valójában csak egy dologra lehet számítani: a terhességet mindenki másként éli meg, még ugyanannak a nőnek is teljesen eltérő tapasztalata lehet a terhességei során.(Cikk forrása: whattoexpect.com)Kapcsolódó cikkeink: