Terhesség

Ezért kívánósak a kismamák

Általában minden kismamával előfordul, hogy felsejlik lelki szemei előtt egy bizonyos étel, és ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy csak azt egye abban a pillanatban, semmi mást.
2019. Október 20.
Normális a terhesség alatti kívánósság? (Fotó: iStock)

Ez a fajta sóvárgás az első trimeszterben kevésbé gyakori, a többségnél a második során a legintenzívebb, és a harmadik trimeszterre sokszor távozik is. A lista élén az édességek szerepelnek, de a gyors- és zsíros ételek is előkelő helyet foglalnak el a sorrendben. Egészen pontosan nem tudni, mi állhat a kívánósság hátterében, de a következő fiziológiai változásoknak bizonyára köze lehet a dologhoz.

Ingadozó hormonszint

Az első trimeszterben a szervezet több inzulint állít elő, így a második trimeszterre egy enyhe inzulinrezisztenciás állapot alakul ki, amelynél a vércukorszint csökken. Ez a csökkenés erősíti a szénhidrátok fogyasztása utáni sóvárgást, hogy ezzel állítsa helyre a vércukorszintet.

Védő mechanizmus

Szervezetünknek nagyon sok módszere van arra, hogy fiziológiai szinten védje a csecsemő egészségét. Az egyszerű, keményítő tartalmú ételeket nem gondolja a szervezet ártalmasnak, ezért ösztönzi arra az édesanyát, hogy ilyen fogásokat fogyasszon. Azok a nők, akik nem szednek fel elegendő súlyt terhesség alatt, kockáztatják, hogy a baba idő előtt, vagy alacsony súllyal szülessen, ezért az egyszerű szénhidrátok iránti vágy célja, hogy növelje a zsírraktárt, és támogassa a szoptatást is.

Tápanyaghiány

Bizonyos tápanyagok iránt nő az igény a terhesség során, különösen a vas, a folsav, a B-vitaminok, a jód, a cink, a magnézium, a kalcium és az A-vitaminok bevitelére. Ha egy várandós nőnek hiánya van bármelyikből, előfordulhat, hogy olyan ételeket kíván meg, amelyben ezek megtalálhatók.

Hogyan csökkenthetjük a sóvárgást?

A kívánósság teljesen normális jelenség, és általában nem káros. Éppen ezért ne érezzük rosszul magunkat, ha ránk tör, elvégre a testünk ezáltal csak üzenni szeretne valamit. Viszont a túlzott szénhidrátbevitel, különösen a sokszorosan feldolgozott, gyors felszívódású szénhidrátoké hosszú távon túlzott súlygyarapodással járhat, amely veszélyes lehet az anya és a baba egészségére is. Hogyan optimalizáljuk a táplálkozást?

  • Kerüljük a sokszorosan feldolgozott szénhidrátokat, és amikor csak lehet, válasszunk egyszerűbb, egészségesebb ételeket.
  • A finomított szénhidrátok helyett válasszunk teljes kiőrlésű, lassan felszívódó (mint pl. a barna rizs, bulgur, stb.) szénhidrátokat.
  • Együnk gyakrabban, 3-4 óránként, hogy a vércukorszintünk ne ingadozzon.
  • Ügyeljünk a vízbevitelre is, hiszen a terhesség alatt nő a folyadékigényünk is.
  • Étkezzünk figyelmesen: kerüljük, hogy a képernyő előtt ülve eszünk, koncentráljunk csak az evésre, és együnk lassan, hogy észrevegyük, ha már jóllaktunk.
  • Csökkentsük a stresszt, hiszen ez is fokozhatja a sóvárgást. Ennek enyhítésére aludjunk eleget, mozogjunk (odafigyelve állapotunkra), és meditáljunk.

(Cikk forrása: mother.ly)Kapcsolódó írásaink: