Terhesség

Mit tehetsz a terhesség alatti pattanások ellen?

Hirtelen kipattogtál? A terhesség alatt előfordulhat, hogy olyan pattanásaid jelenhetnek meg, amik rosszabbak, mint a kamaszkoriak voltak. Miért pattog ki a bőröd a babavárás idején, és mit tehetsz a gyulladt pöttyök ellen?
2019. Július 31.
Mit tehetsz a terhesség alatti pattanások ellen?

Miért jönnek elő a pattanásaid?

A pattanások megjelenhetnek az arcodon, a nyakadon, a hajvonaladnál, a mellkasodon, és bizony még a fenekeden is. A gyulladt pöttyökért két dolog felelős, és nagyjából a 6. hét környékén kezdenek előbújni. Az egyik ok, hogy a megnövekedett progeszteronszint miatt beindul a faggyútermelés, amely eltömíti a pórusaidat, amelyekben könnyen megtelepedhetnek a baktériumok is. Másrészt a tested több folyadékot tart vissza, ezzel együtt pedig olyan méreganyagokat is, amelyek az előző okkal együtt már egyenes utat jelentenek a pattanásos bőr felé.

Mit tehetsz ellene?

  • Tisztítás: nagyon fontos a napi két alkalommal való, alapos arctisztítás, szappanmentes lemosó szerrel. Ügyelj arra, hogy a hajvonaladnál és az álladon is átmosd a bőröd, hiszen itt könnyen bukkanhatnak elő a pattanások. A hajadat is mosd gyakrabban, hogy megelőzd a zsírosodást, és a párnahuzatodat is cseréld sűrűbben a megszokottnál. Arra viszont ügyelj, hogy ne ess az arcod túltisztításának hibájába, mert ezzel ártasz a bőröd természetes nedvességtartamának, ami miatt szintén beindulhat a túlzott faggyútermelés.
  • Ne nyomkodd: ha már megjelentek a pattanások, emlékezz arra, hogy anyukád is mindig azt javasolta, hogy ne nyomkodd a dudorokat. Erre a tanácsra érdemes hallgatni, mert könnyen hegesedéshez vezethet, helyette inkább pattanásokra való készítményekkel ápold a már meglévő pöttyöket.
  • Hidratálj: sokan feledkeznek meg az arcuk hidratálásáról, néha éppen azért, mert úgy gondolják, ettől csak zsírosabb lesz a bőrük. Azonban ha nem kapja meg a megfelelő hidratálást, sajnos annyira kiszáradhat az arcod, hogy a szervezet megint csak az olaj, faggyú túltermelésével reagál majd.
  • Válassz olajmenteset mindenből: a lemosó, a hidratáló és a sminked is legyen olajmentes – még utóbbiakból is gyártanak olyat, amelyeket kimondottan pattanásosodásra hajlamos bőrre készítenek. Így megelőzheted a pórusaid eltömődését.
  • Védd a naptól a bőröd: ha nagyon gyulladtak a pattanásaid, előfordulhat, hogy a bőrgyógyász olyan gyógyszert javasol, amely fényérzékenyebbé tehet. Így ügyelj mindig a megfelelő fényvédelemre is, használ minimum 30 faktoros napvédő készítményt, és próbálj inkább árnyékban tartózkodni.
  • Egyél okosan: a telített zsírsavakban, cukorban gazdag ételek, és a finomított termékek mind hajlamosítanak a pattanásosodásra,  ezért la terhesség alatt érdemes visszavenned ezek fogyasztását. Helyettük fogyassz egészséges zsírokban gazdag élelmiszereket – avokádó, lazac, kevés olajos mag -, sok zöldséget, gyümölcsöt. Az A-vitaminban gazdag ételek is segíthetnek a dudorok megelőzésében.
  • Belsőleg is hidratálj: a külső hidratáló krémek nem érnek túl sokat anélkül, hogy megfelelő lenne a folyadékbeviteled. Igyál 2-3 liter vizet, üres teát minden nap, hogy sejtjeid megkapják a megfelelő táplálást.
  • Egyeztess az orvosoddal: mivel a terhesség idején számos készítményt érdemes kerülni, ha gyulladt pattanásaid vannak, amelyekre külsőleg vagy belsőleg alkalmazható, gyógyszeres hatóanyagú terméket használnál, előtte mindig kérd ki az orvosod véleményét. Ő tud a legnagyobb biztonsággal megfelelő készítményt ajánlani neked.

(Forrás: whattoexpect.com)

Kapcsolódó írásaink: