Teherbeesés

Nem esel teherbe? Lehet, nem iszol eleget

Ajánlások szerint minimum nyolc pohár vizet kellene meginni naponta. De mi köze a folyadékbevitelnek a teherbeeséshez?
2017. Március 20.

Nem csak a test alapvető működéséhez fontos a megfelelő folyadékbevitel, és nem csupán a terhesség során, hanem már azt megelőzően is: javítja a teherbeesés esélyeit is.

Az általános egészségi állapot fontos, amikor terhes leszel. Azok a nők, akik helytelenül táplálkoznak vagy egészségtelenül élnek, nem mindig ovulálnak. Megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással nem csupán az általános egészségi állapotodon javítasz, hanem növeled a termékenységedet is.

Miután a petesejt megtermékenyült, el kell jutnia a méhbe és be kell ágyazódnia. Sok esetben ez a beágyazódás nem történik meg és korai vetélés következik be. A víznek fontos szerep jut ebben a folyamatban, mert szükség van vízre a sejtosztódáshoz, az anyagcseréhez és a szaporodáshoz. A méh csírasejtjeinek egészségesnek kell lenniük ahhoz, hogy a petesejt képes legyen beágyazódni, a vízfogyasztás pedig a legegyszerűbb módja annak, hogy biztosítsa a méh egészségét.

Egészséges petesejt szüksége az egészséges terhességhez. A víznek pedig ebben a folyamatban nélkülözhetetlen szerepe van. Elegendő víz hiányában a tested nem tudja feldolgozni a fehérjéket és a hormonokra is kedvezőtlen hatással van a nem megfelelő folyadékbevitel. A termékenység és a szaporodási képesség kedvezőtlen feltételeknek van kitéve abban az esetben, ha a női szervezet tartósan dehidratált.

Lise Eliot neurológus szerint a terhesség első hetei kritikus szerepet játszanak az embrionális és a magzati egészségben. Ez az az időszak, amikor a legtöbb nő még nem is tudja, hogy teherbe esett. Ha már a teherbeesés előtt megfelelő mennyiségű folyadékról gondoskodsz, akkor biztos lehetsz abban, hogy a megtermékenyülés pillanatától kezdve sokat tettél a kisbabádért. A víz segíti a tápanyagok eljutását a méhlepénybe és fontos részét képezi a magzat fejlődésének. Víz nélkül a fejlődő magzat nem életképes.

Ezért már teherbeesés előtt is érdemes gondot fordítani a megfelelő folyadékbevitelre, hiszen a terhesség során megnő a szervezet folyadékigénye is.

Kapcsolódó cikkeink:

Trükkök, hogy könnyebb legyen a teherbeesés

A terhesség jelei

Honnan lehet tudni, hogy van-e peteérésem?