Terhesség

Furcsa dolgok kívánása a terhesség alatt – Mi normális, mi nem?

Koviubit kívánsz vagy ruhakeményítőt? Mindkettőre van példa a kismamák körében. Most lerántjuk a leplet, mi ennek a furcsa kívánósságnak az oka!
2018. Szeptember 04.
Furcsa dolgok kívánása a terhesség alatt - Mi normális, mi nem?

Habár az előző cikkünkben azt állítottuk, hogy többnyire valamilyen tápanyaghiány okozza az erős sóvárgást bizonyos ételek után, vannak kutatók, akik szerint ez azért nem teljesen igaz. Egy csoportjuk állítja, ez egyszerűen csak kívánósság, semmi több. Hiszen, ha valakinek mondjuk proteinre van szüksége, akkor miért nem lencsét és szardíniát kíván marhahús és bacon szalonna helyett? Itt van a kutya elásva: a terhes nők hajlamosak konkrét ételek után sóvárogni, nem vágynak egy ételcsoporton belül mindenre.

“Ha egy kismama szervezetének sóra van szüksége, akkor annak semmi értelme, hogy csak kovászos uborkát akar enni, viszont chipszet nem” – mondja dr. Deborah Bowen egyetemi professzor.

Több mint valószínű tehát, hogy a kívánósságnak biológiai, pszichológiai és más környezet által befolyásoló okai is vannak. Ha egy kismama azt a tanácsot kapja például a nőgyógyászától, hogy fogyasszon több tejterméket, lehet, hogy hirtelen erős vágyat fog érezni arra, hogy a kelleténél több tejet igyon, vagy több fagyit egyen.

Aztán a tény, hogy már mendemondákból tudjuk, hogy minden terhes kismama kovászos uborkát kíván, minket is tudattalanul arra késztethet, vágyjunk rá. Ugyanígy igaz, hogy ami tiltott, arra mindig jobban vágyunk – ez pedig kultúránként eltérő lehet. “Míg az amerikai nők csoki után sóvárognak, addig az európaiak már kevésbé” – mondja dr. Daniel Fessler professzor asszisztens.

Természetesen, ha valamilyen étel jó érzéseket kelt bennünk, arra jobban vágyunk a terhesség alatt is. Nem kell sanyargatnunk magunkat, ha valamit nagyon kívánunk, ehetünk belőle. A terhesség alatt azért a legtöbb dolog fogyasztható, csak a mértékre kell odafigyelni!

Ételundor

Ha egy ételtől undorodunk, miért is erőltetnénk le? Tanulmányok szerint a kismamák többségénél ilyen a hús. “A hús és más állati fehérjék, mint például a tojás vagy a tengeri herkentyűk jellemzően nagyobb eséllyel okozhatnak ételmérgezést, ezért az evolúció úgy alakította, hogy sok nő terhesen undorodik tőlük” – magyarázza dr. Fessler.Gyakran nem csak az étel elfogyasztása, de már a szaga is undort vált ki a kismamákból. Bizonyított ugyanis, hogy a terhesség alatti hormonok miatt a nők intenzívebben érzik az illatokat, így ez is befolyásolja, mit kívánnak és mit nem.

Furcsa sóvárgások

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy egészen furcsa dolgokat kívánunk, amik nem is ehetőek pl. festéket, ruha keményítőt, szenet vagy földet (ezt hívják Picának), semmiképpen ne engedjünk a csábításnak, hiszen ezek mérgezőek lehetnek ránk és a babára nézve is. Valamint mindenképpen szóljunk ezekről a szokatlan sóvárgásokról az orvosunknak, hiszen lehetséges, hogy valamilyen tápanyaghiány áll a háttérben.Vannak olyan nők is, akik a várandósságuk alatt olyan ételeket kívánnak (pl. lisztet vagy kukoricakeményítőt), amik ugyan kis mennyiségben veszélytelenek, nagyobb mennyiségben viszont bél- és gyomorproblémákat okozhatnak. “Emellett még nyers hal és tojás rejthet egészségügyi kockázatot a terhesség alatt. Ezeken kívül azonban nyugodtan szabad utat engedhetünk a vágyainknak” – mondja dr. Stone. A kovászos uborka-faló kismamák tehát fellélegezhetnek!(via parents.com)Kapcsolódó cikkeink kívánósság témában: