Terhesség

Mi az oka a savanyúság utáni sóvárgásnak a terhesség alatt?

A terhesség alatt számtalan szokatlan tünetet tapasztalhat egy kismama - ilyen a bizonyos ételek utáni sóvárgás is. Ezek egészen furcsa ételek is lehetnek, mint például a savanyúság.
2022. Július 16.

Mit mond a tudomány a terhesség alatti savanyúság utáni sóvárgásról?

Hormonok

A terhesség alatti gyorsan változó hormonok magyarázatot adhatnak a sóvárgásra, azonban még mindig szegényesek a kutatások ezen a területen, írja a Healthline.

Ennek ellenére köztudottan bekövetkezik az ösztrogén és a progeszteron szintjének emelkedése az első trimeszterben, ami magyarázatot adhat a gyakori reggeli rosszullétre és hányásra. A második trimeszterre a legtöbb várandós nő alkalmazkodik ezekhez a megemelkedett hormonokhoz, amikorra a reggeli rosszullét elmúlik, a sóvárgás pedig tetőzik. A portál alapján az egyik elmélet szerint a sóvárgás természetes válasz arra, hogy a szervezet felépül a rossz étvágyból és a hányingerből.

A terhesség erősen megváltoztathatja az érzékszervi érzékelést is, közte az ízlelést és a szaglást. Ilyenkor teljesen normális, ha a korábban szeretett ételekre rá sem tudsz nézni, vagy ha éppen valami olyat szeretnél mindenképpen enni, amit egyébként nem szeretsz.

Egy tanulmány szerint a terhes nők 76 százalékának a normálistól eltérő a szag- és ízérzékelése, 26 százalékuknál pedig csökken a sóérzékelés. Azt feltételezik, hogy ezek az érzékszervi változások azért következhetnek be, hogy védjék a babát és az anyát a potenciálisan veszélyes ételektől.

Lehetséges tápanyaghiány

A Healthline szerint létezik egy mítosz, miszerint a savanyúság utáni sóvárgás azt jelenti, hogy alacsony a szervezet nátriumszintje, és ez okozza a savanyúság utáni sóvárgást. Az igaz, hogy a terhesség alatt bizonyos tápanyagigények változnak, például többek között növekszik a vas-, a cink-, a folsav-, a jód-, és a fehérjeszükséglet.

Vannak, akik azt gondolják, hogy az ételek utáni sóvárgás a válasz a kulcsfontosságú tápanyagok hiányára. Az ezeket tartalmazó élelmiszerek, például a tojás, a hús és a tejtermékek azonban gyakran váltanak ki ételundort. Ezzel szemben gyakori a sóvárgás az olyan alacsony tápanyagtartalmú, és magas só- és zsírtartalmú ételek után, mint például a savanyúságok, a fagylalt, a csokoládé és a pizza. Ez alapján nem igazán valószínű, hogy a savanyúság utáni sóvárgás összefügg a tápanyaghiánnyal.

Kulturális eltérések a sóvárgásban

A terhességi sóvárgás a különböző kultúrákban eltérőek lehetnek, ami azért van, mert a kultúránk erős szerepet játszink az étkezési szokásainkban. A portál szerint így míg például Észak-Amerikában gyakori étel a sóvárgás tekintetében a savanyúság, míg Japánban a leggyakoribb a rizs utáni sóvárgás.

Továbbá az is lehetséges, hogy a savanyúság utáni sóvárgásról szóló popkulturális utalások, mítoszok is hajlamossá tesznek arra, hogy a terhesség alatt ez után sóvárogj.

Vitamintartalom

A savanyúság tartalmazhat K-vitamint, ami a vérrögképződés megelőzése és a csontok erősségének megőrzése miatt szükséges, és C-vitamint is, ami segíti a baba szöveteinek növekedését és az immunrendszer fejlődését. Azonban a savanyúság magasabb nátriumtartalma miatt nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását.

Mértékkel azonban többnyire biztonságos a terhesség alatt a legtöbb savanyúság fogyasztása. A portál szerint azonban javasolt kerülni a házi savanyúságot, mert nagyobb a kockázata a káros baktériumok, például a Listeria elszaporodásának.

Érdemes keresni a csökkentett cukortartalmú, illetve csökkentett nátriumtartalmú termékeket, hogy minimalizáld a sóbevitelt.

Forrás: healthline.com