Terhesség

7 jó tanács, hogy kismamaként is jól aludj

Összegyűjtöttünk néhány tippet, ami segíthet abban, hogy pihentetőbb legyen az alvás a 9 hónap alatt.
2015. Szeptember 28.

Terhesség: néhány tipp a jó alváshoz

Tippek a jó alváshoz

1. Pózválasztó

Időigényes kísérletezés, de megéri. A pocakod miatt teszteld az oldalt fekvést, illetve azt, hogy nem jobb-e, ha felhúzod a térded. A kicsi fekvése, elhelyezkedése is meghatározó abból a szempontból, hogy melyik póz kényelmes.

2. A párnák dicsérete

Legyen az szopipárna (más néven szoptatós párna), amit a lábad közé fogsz, vagy egyszerű vánkos, esetleg ék alakú, amivel oldalt fekve a hátadat támasztod, gyűjts magad mellé többet is, hogy a tökéletes tartás meglegyen. Adott esetben az is elég, ha csak az egyik (a felhúzott, felül elhelyezkedő) lábad alá párnázol, miközben az oldaladon fekszel, s a másik lábad nyújtva marad. Ez különösen akkor segít sokat, amikor az ízületek megkezdik a fájdalmas felkészülést a szülésre – a csípőtájék “fellazul”, hogy könnyebben utat tudjon engedni a babának.

3. Tányérmustra

A jó alvás titka a kiegyensúlyozott és okos esti étkezés. A túl nehéz, fűszeres, zsíros fogások rendre elűzik az álmot, a gyomorégés meg olykor ezek nélkül is kínoz. Ehhez jön még a gyakori pisilés, ezért ne igyál este nagy adag folyadékot, mert magaddal szúrsz ki.

4. Lassulj be!

A koffein nem a barátod, de legalábbis délután és este szinte biztosan jobb száműzni. A kávéfogyasztás terhesség alatti létjogosultságáról egyébként is megoszlanak a vélemények. Ha fel akarsz frissülni, fogyassz inkább fekete teát vagy koffeinmentes kávét. Utóbbiban is van némi koffein, s ez a szerény mennyiség egy kismamának épp elég is.

5. Görcsoldásra fel!

A lábikragörcs kegyetlenül szétbombázhatja az éjjelt, a hajnalt és a reggeleket. Figyelj a kalcium– és magnéziumbevitelre, az orvosoddal egyeztetett mennyiségben, igyekezz mind többet mozogni napközben (ne lefekvés előtt!), és igyál eleget napközben!

6. Horkolás?

A terhesség alatt a legbékésebben szuszogó hölgyekből is válhat horkoló hálótárs. Ha hosszabb légzéskimaradást figyel meg partnered, vagy az okostelefonos alkalmazásod ezt jelzi, irány az orvos, az alvási apnoe ugyanis koraszülést és komplikációkat okozhat.

7. Relax!

A terhesség alatt különösen fontos nyugodt környezetben, pihentetően eltölteni naponta legalább 20 percet. Tanulj meg valamilyen relaxációs technikát, légzésgyakorlatot, vagy egyszerűen figyeld meg, mi az, ami maximálisan kikapcsol. Gyakorold lefekvés előtt!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama - Babaszoba.hu