Terhesség

5 tipp a terhességi fáradtság leküzdéséhez

A terhesség alatti fáradtság leginkább az első trimeszterben jelentkezik. Ha még terhességi émelygéssel is párosul, rendkívül kimerültnek érezheted magad mind mentálisan, mind fizikailag.
2021. Október 14.
5 tipp a terhességi fáradtság leküzdéséhez (fotó: Getty Images)

Számos oka lehet annak, hogy a terhesség alatt különösen kimerültnek érzed magad. Először is, a tested rengeteg energiát fordít arra, hogy egy kis emberke növekszik, fejlődik benned, és ehhez több vérre van szüksége a szervezetednek.

Ezenkívül a terhesség előrehaladtával nehezebb lehet kényelmes alvási pozíciót találni. És ha egyszer meg is találtad, akkor valószínűleg többször ébredsz fel arra, hogy pisilned kell vagy, hogy a baba a bordáid között van.

De a jó hír az, hogy vannak módszerek, amelyek javíthatják a terhességi fáradtságot. Íme, 5 olyan életmódbeli változtatás, amelyek segítségével felveheted a harcot a terhességi fáradtság ellen, és kipihentebbnek érezheted magad.

Aludj többet

Oké, tudjuk… Míg minden felnőttnek 7-9 órát kellene aludnia éjszakánként, a terhes nőknek ehhez 1-2 órát hozzá kell tenniük. Egyszerűen fogalmazva, több alvásra van szükséged, amikor terhes vagy. Nagyon fontos, hogy hallgass a testedre, így amikor a tested fáradt, aludj.Ez magában foglalja a délutáni szundikálást: tedd meg olyan gyakran, amilyen gyakran csak tudod. Még ha csak 15 percet tudsz szundítani, az is sok energiát adhat.

Mozogj

Ha még hányingered is van vagy émelyegsz, akkor a mozgás remek módja annak, hogy leküzd a terhességi fáradtságot.

A testmozgás során felszabaduló endorfinok segíthetnek növelni az energiát, és elterelhetik a figyelmed a kimerültségről. Egy terhes jóga vagy egy alacsony intenzitású séta csodákat tud tenni.

Egyél gyakran, keveset

Próbálj meg hozzászokni a gyakori, de alkalmanként kis étkezésekhez. A tested most másképp dolgozza fel az ételt. Extra glükózt küldesz a babádnak, hogy segítsd a fejlődését, ami fáradtságot okozhat, sőt, akár szédülhetsz is emiatt. A folyamatos, de finom energiaellátás segíthet abban, hogy éberebbnek érezd magad.

Mondj nemet

A terhességi fáradtság ellen az egyik leghatékonyabb módszer, ha minden felesleges feladatot leveszel a válladról – megtanulni nemet mondani talán nem könnyű, de itt a remek alkalom, hogy kipróbáld. Az első trimeszterben pl. a háztartási teendők kerülhetnek elsőként erre a listára.A nemet mondás képességének része, hogy megváltoztasd a gondolkodásmódodat. Sokan vagyunk, akik annyira hozzászoktunk ahhoz, hogy mindig produktívaknak kell lennünk, hogy szinte lehetetlennek érezzük, hogy a fékre lépjünk. De a várandósság éppen az az állapot, amikor minden bűntudat nélkül pihenhetsz, aludhatsz, mondhatsz nemet. Hiszen épp a babádért vagy felelős.

Támaszkodj a családodra, a barátaidra

Kérj s fogadj el segítséget a környezetedtől. Ha felajánlják, hogy kitakarítanak helyetted, főznek neked vagy elintéznek valamit helyetted, akkor itt az ideje, hogy elfogadd a segítséget.Megérdemelsz időnként egy kis szünetet. Akár terhességi fáradtsággal, hányingerrel, hátfájással vagy bármelyik további terhességi tünettel küzdesz, adj magadnak időt, időt a pihenésre, a mozgásra, magadra. A mosogatás és a mosás várhat. Koncentrálj arra, hogy mit eszel, mennyit mozogsz. A tested nem véletlenül kéri, hogy lassíts, hallgass rá.(Cikk forrása: mother.ly)