Terhesség

Az első trimeszter kellemetlenségei

A várandósság alatt a kismama teste hatalmas munkát végez: a teste úgy alakul át, hogy biztosítson minden szükséges feltételt a kicsi növekedéséhez. A változások azonban kellemetlenséggel is járhatnak.
2020. December 16.
Milyen nehézségek adódhatnak az első trimeszterben? Fotó: Getty Images

Hatalmas öröm egy baba érkezése, ugyanakkor sok újszerű – időnként nem túl kellemes – tünettel szembesül a kismama a terhesség alatt. Információ tudatában azonban ezek egy része enyhíthető és elviselhetőbbé tehető.

Fáradtság

A progeszteron hormon szükséges ahhoz, hogy a terhesség megmaradjon, megfelelően fejlődjön a baba. Hatására azonban mérhetetlenül nagy álmosságot tapasztalhatnak a kismamák a terhesség első hónapjaiban. Az álmosság mellé kimerültségérzet is társulhat. Olyan érzésed lehet, mintha bárhol, bármikor képes lennél elaludni. Az esti, megszokott időpont előtt több órával úgy érezheted, hogy nincs mese – nem bírsz tovább ébren maradni.

Csak annyit tehetsz, hogy amikor csak lehet, lepihensz. Ne harcolj ellene kávéval vagy energiaitallal. A szervezet nem véletlenül jelez. Add meg, amit kér!

Puffadás, székrekedés, aranyérbetegség

A hormonális változások hatására (a progeszteronnak köszönhetően) a sima izmok ellazulnak, az emésztés is lelassul, hogy több ideje legyen a tápanyagoknak a felszívódásra. Viszont így nő a székrekedés és ezzel együtt a puffadás esélye. Sőt, a székrekedés aranyérbetegség kialakulását is elősegíti.

Sok zöldség, gyümölcs fogyasztásával, bőséges folyadékbevitellel, gyakoribb (de mennyiségre kevesebb) étkezéssel, mozgással megelőzheted a székrekedést és a kellemetlen aranyeres panaszokat.

Gyakori vizelési inger

A progeszteron tehető felelőssé a gyakori WC-látogatásért is. Ez főleg éjszaka megterhelő, ellehetetlenítheti a pihentető alvást. Azzal tehetsz sokat a kellemetlenség csökkentéséért, ha nap közben iszol sokat, és lefekvés előtt már nem fogyasztasz folyadékot. Azt semmiképp se tedd, hogy kevesebb folyadékot viszel be csak azért, hogy ne kelljen annyit pisilni. A megfelelő mennyiségű folyadék mindennél fontosabb saját magad és a baba érdekében.

Hányinger, émelygés, hányás

Nagy valószínűséggel a HCG és az ösztrogén hormonok tehetők felelőssé az első trimeszteres kismamák számára legtöbb szenvedést okozó terhességi rosszullétért. Az émelygést, hányingert, hányást a terhesség egyik első tüneteként tartják számon, de nem minden kismamánál jelentkezik. Csúcspontját a 9. terhességi hétnél éri el, és általában a HCG-szint csökkenésével párhuzamosan enyhül, majd múlik a rosszullét is – a 16-20. hétre rendszerint eltűnik. Vannak azonban, akiknél végigkíséri a terhességet.

Ha te is küzdesz a rosszulléttel, akkor próbálj meg gyakrabban, keveset enni. Van, akinek a gyömbér, a B6-vitamin, és a hűtött gyümölcs is segít. A legfontosabb, hogy a folyadékpótlásról gondoskodj!

A mellek érzékenysége

Az ösztrogén és progeszteronszint változása hatással van a mellek méretére is.  Az egyik első terhességi tünet a mellek érzékennyé válása – a test elkezdi felkészíteni a testet a kicsi táplálására. A méretváltozás és az érzékennyé válás mellett számítani lehet a bimbó és udvarának a barnulására is is.

Szerezz be kényelmes melltartót, ami nem szorítja a kebleket, és ami leköveti a melleid növekedését.