Terhesség

Természetes módszerek hányinger ellen

A hányinger, émelygés különösen gyakran érinti a várandós kismamákat. Mutatunk néhány egyszerű, természetes módszert, amelyekkel elmulaszthatjuk a hányingert!
2019. Május 19.
A gyömbér és a citrom is enyhíti a hányingert

Természetes módszerek hányinger ellen

Gyömbér

A gyömbér az egyik legnépszerűbb, az emésztőszervi bántalmak ellen alkalmazható gyógynövény, melyet ráadásul nagyon könnyű beszerezni, hiszen a legtöbb élelmiszerboltban kapható. A terhesség alatti hányinger ellen is bevethető, és súlyos mellékhatásoktól sem kell tartani. A gyömbért akár magában, kandírozott formában is fogyaszthatjuk, de készíthetünk gyömbérteát, elrágcsálhatunk gyömbéres süteményt, sőt már kifejezetten hányinger elleni gyömbéres nyalókát is vehetünk.

Borsmentaolaj

Az aromaterápia szintén biztonságosan alkalmazható a terhesség alatt. A kutatások szerint a borsmenta illóolajának szagolgatása jelentős mértékben (akár 57%-kal) képes csökkenteni a hányingert, ráadásul nagyon rövid idő alatt, vagyis sokkal gyorsabban hat, mint a gyógyszerek. A legegyszerűbben úgy alkalmazhatjuk a borsmenta illóolaját, ha néhány cseppet egy tiszta textilzsebkendőre teszünk, és ezt szagolgatjuk, ha ránk tör a hányinger.

Citrom

A citrusgyümölcsök, például a friss citrom illata is csökkenti a hányingert a terhes nők esetében. A titok a citrom héjában található aromás olajokban rejlik, melyek akkor szabadulnak fel, ha a héj megsérül, vagyis, ha a citromot felszeleteljük vagy a héját megkapargatjuk, megreszeljük. A citrom illóolaja is hasonló hatással lehet a hányingerre, ezt ráadásul könnyen magunkkal is vihetjük.

B6-vitamin

A B6-vitamin is hatékony a várandósság alatti hányinger ellen, tartós szedés mellett is biztonságos és mellékhatásai sincsenek. Enyhébb vagy közepes hányingerre napi 200 mg mennyiséget javasolnak. A B6-vitamin mellett a folsavnak is van hányingert csökkentő hatása – számos más előnye mellett. 

Légzéskontroll

A tudatosan irányított, lassú, mély lélegzetvételekkel is csökkenthetjük a hányingert – különösen akkor lehet ez hatékony, ha a fent már említett aromaterápiával kombináljuk. Szívjuk be a levegőt az orrunkon keresztül, míg háromig számolunk, tartsunk bent újabb három másodpercre, majd a szánkon keresztül fújjuk ki, szintén míg háromig számolunk.(Cikk forrása: healthline.com)Ezt is érdemes elolvasni: