Terhesség

A megfázás vírusa a méhlepényt is megfertőzheti

Egy új kutatás kimutatta, hogy a megfázásért felelős vírus megfertőzheti az emberi méhlepény sejtjeit is, így lehetséges, hogy a fertőzés a várandós anyukáról a születendő babára is átterjedhet.
2019. December 04.
A megfázás vírusa a méhlepényt is megfertőzheti (Fotó: iStock)

A PLOS ONE című szakfolyóiratban közzétett tanulmány vezetője, Dr. Giovanni Piedimonte, gyermekgyógyász professzor és a Tulane Egyetem kutatási vezetője elmondta, hogy az új eredmény az első bizonyíték arra, hogy az emberi méhlepényt is megfertőzheti a megfázás vírus. – Ez alátámasztja azt az elméletet, hogy ha egy nő náthás lesz a várandósság alatt, a fertőzést okozó vírus a magzatra is átterjedhet, és fertőzést okozhat a tüdőben is, még a születés előtt – tette hozzá a professzor.

A méhlepény alapvetően arra szolgál, hogy a fejlődő magzathoz továbbítsa a szükséges tápanyagokat az anyától, és kiszűrje a lehetséges kórokozókat, amelyek megtámadhatnák a magzatot. Azonban ez a védelmi gát nem tökéletesen áthatolhatatlan, hiszen vannak vírusok, amelyek átjuthatnak rajta, mint például a Zika vírus.

A kutatás során a méhlepényben található 3 fő sejttípust különítették el, a cytotrophoblast, a stroma fibroblast és a Hofbauer sejteket, és laboratóriumi körülmények között fertőzték meg ezeket RSV vírussal. Míg a cytotrophoblast sejtek csak korlátozott mértékben engedtek a vírusnak, addig a másik két típus szignifikánsan érzékenyebb volt a fertőzésre. A Hofbauer sejtek lehetővé tették a vírus szaporodását a sejtfalakon belül, így a kutatók szerint átterjeszthetik a fertőzést a magzatra is. – A probléma az, hogy a Hofbauer sejtek nem halnak meg, amikor a vírus megtámadja ezeket, hanem életben maradnak, és a sejtek közötti csatornákon továbbítják a vírust a magzat felé – mondta el Piedimonte.

A kutatók azt gyanítják, hogy az RSV megtámadhatja a magzat tüdőszövetét is, és olyan fertőzést okozhatnak, amely később hajlamosít a gyermekkori asztmára. Az elmélet igazolására további klinikai vizsgálatokat terveznek.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: