Kisgyerek

6 megfázás és influenza mítosz

Eloszlatjuk a legjellemzőbb tévhiteket, hogy megvédhesd a családot a betegeskedéstől!
2018. Január 17.
6 megfázás és influenza mítosz

1. Mítosz – Az influenza oltás influenzát okoz

Ezért nem igaz: Az oltóanyagban található vírusokat “inaktiválták”, ezért nem fertőzhetnek meg. “Ennek ellenére az injekció beadása után valóban lehetnek influenza-szerű tüneteink” – mondja dr. Susan Coffin kezelőorvos és a Philadelphiai Gyermekkórház fertőzésmegelőzési vezetője. “Az emberek többsége ezeket a panaszokat magának a vírusnak tudja be, teljesen tévesen” – teszi hozzá. “Rengeteg más vírussal találkozhatunk közvetlenül az oltás után, aminek tüneteit a vakcinának tulajdoníthatjuk, pedig nem az okozza ezeket.”

2. Mítosz – Megfázhatunk a hidegtől

Ezért nem igaz: Azért a legtöbben már tisztában vannak vele, hogy ez butaság, hiszen megfázni kizárólag a vírusoktól tudunk, nem pedig a hidegtől. Ugyanakkor még mindig sokan hiszik, hogy ha nem öltözünk fel rendesen (vagy vizes a hajunk), és kimegyünk a hidegbe, akkor rosszabbodhatnak a tüneteink. Ez szintén téves hiedelem. “Azt gondolom, hogy ez talán azért lehet, mert valóban többen betegszenek meg a hidegebb hónapok alatt” – mondja Coffin. Hogy akkor mégis mi az oka ennek? Az, hogy ősszel és télen az emberek több időt töltenek bent a lakásban vagy más zárt terekben, ahol (tüsszentéssel, köhögéssel, kézfogással stb.) könnyebben terjednek a kórokozók. Tehát, attól, hogy kimegyünk a hidegbe maximum csak fázni fogunk (esetleg a zimankótól jobban folyik az orrunk), de beteg(ebb)ek biztosan nem leszünk.

3. Mítosz – Megfázás vagy influenza esetén kerülni kell a tejtermékeket

Ezért nem igaz: “A váladék, ami betegség esetén termelődni kezd és lecsorog a torkunkon, valóban sűrűbbé válhat a tejtermékek fogyasztásának hatására, azonban a mennyisége nem fog megnövekedni ettől” – mondja dr. James Steckelberg, a Mayo Medical School orvosprofesszora. Ez egy tipikus tévhit. Dr. Steckelberg kimondottan javasolja, hogy megfázás esetén fogyasszunk több tejterméket tartalmazó ételeket, mint például a krémlevesek, fagylalt vagy a puding, ugyanis ezek nagyszerűen enyhítik a torokfájás tüneteit és olyan pluszkalóriához juttatják a szervezetünket, amit esetleg másból nem kapnánk meg, ezért aztán még levertebbnek érezzük magunkat. Amennyiben tejtermékek fogyasztása után orrmelléküreg-gyulladás jelentkezik vagy fülproblémákat tapasztalunk, allergiára gyanakodhatunk. Számoljunk be erről az orvosunknak.

4. Mítosz – Ha nincs lázunk, akkor nem fertőzünk

Ezért nem igaz: Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint amennyiben megfáztunk, az első 2-3 napban fertőzünk a legjobban attól függetlenül, hogy van-e lázunk vagy sem. “Sokszor nálunk a láz a betegség végét jelzi” – mondja Mary Linda Swiatek, kétgyermekes édesanya. Tény, hogy a betegség látható tüneteinek megjelenése előtt már fertőzhet a beteg. A megfázás körülbelül a betegség megjelenését követő 7-10 nap után már biztosan nem fertőz. A felnőtteknek és a nagyobb gyerekeknek általában alacsonyabb a lázuk vagy egyáltalán nincs is. A kisebbeknél azonban akár 38-39 fokos lázat is mérhetünk. Az influenza is igen “alattomos” betegség: a tünetek megjelenése előtt egy nappal már fertőzhet a beteg, majd ezt követően 5 napon keresztül, attól függetlenül, hogy jelentkezik-e láz. A kisgyerekek vagy gyengült immunrendszerű felnőttek egy hétnél tovább is eltarthat.

5. Mítosz – Egy sima megfázásból is kialakulhat influenza

Ezért nem igaz: Az influenzát és a megfázást teljesen másfajta vírusok okozzák, tehát egy szimpla megfázás nem fordulhat át influenzába. Amennyiben mi vagy a gyermekünk influenzás lesz, akkor azt már eleve influenza vírus okozta. Mivel mindkettőnek hasonló tünetei vannak, ezért nehéz megállapítani, hogy melyikről van szó kizárólag az alapján, hogy hogyan érezzük magunkat. De általánosságban elmondható, hogy az influenza intenzívebb tünetekkel jár: lázzal, végtagfájdalommal, extrém fáradtsággal és száraz köhögéssel. A megfázást jellemzően inkább orrfolyás, orrdugulás kíséri, és nem jár olyan komoly szövődményekkel, mint a tüdőgyulladás, bakteriális fertőzések vagy egyéb kórházi ápolást igénylő betegségek.

6. Mítosz – Az influenza egyáltalán nem komoly betegség

Ezért nem igaz: A legtöbben mindenféle gyógyszeres kezelés nélkül maguktól meggyógyulnak maximum 2 hét alatt. De ne legyünk könnyelműek: az influenza- okozza azt H1N1, szezonális vagy más típusú influenza vírus – szövődményei következtében akár halálos is lehet. A vírus évi 3-5 millió embernek okoz fájdalmas tüneteket, és a WHO szerint körülbelül 250-500 ezer halálos áldozata van. A legjellemzőbb szövődményei a tüdőgyulladás, a hörghurut, az arcüreggyulladás és a különböző fülfertőzéssel járó megbetegedések. Az influenza a már meglévő krónikus betegségeket is súlyosbíthatja.

Az asztmások például komolyabb asztmás rohamoktól szenvedhetnek, és a krónikus szívelégtelenségben szenvedők tünetei is rosszabbodhatnak. Az 5 éven aluli gyerekeknél, a 65 feletti időseknél, a kismamáknál és a krónikus betegségekben szenvedőknél nagyobb eséllyel alakulnak ki súlyos szövődmények. Amennyiben tüdőgyulladásra gyanakszunk, esetleg a kiszáradás jeleit tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz.

(Cikk forrása itt.)

Kapcsolódó cikkeink megfázás, influenza témában: