Baba

RSV-fertőzés lett a kéretlen babapuszilgatásból

Tudjuk, hogy szinte lehetetlen ellenállni a cuki, pufi arcocskájú babáknak, de egy édesanya figyelmeztető posztja után érdemes átgondolni, hogy puszilgatjuk-e mások kisbabáját.
2019. Szeptember 30.
Ezért ne puszilgassuk más kisbabáját (Fotó: iStock)

A New Jersey-ben élő édesanya nagyon fontos figyelmeztetést küldött az influenzaszezon előtt, annak apropóján, hogy 8 hónapos kisfiát kórházban kell kezelni egy légúti fertőzés miatt. Ariana DiGrigorio kisfiáról, Antonioról Facebook-on osztott meg egy fotót, amelyen kórházi kiságyban fekszik, és különböző gépekre van kötve, miután RSV vírusfertőzést diagnosztizáltak nála.

A fénykép alá a következő szöveget írta az édesanya: “RSV-időszak. A felnőttek már 24 órával azelőtt fertőzhetnek, hogy az első tünetek megjelennének, ezért kérem, tartsák távol a szájukat, lélegzetüket a babák arcától, kezétől, lábától. Ne kelljen egy kisbabát azért kórházba vinni, mert annyira aranyos, hogy muszáj megpuszilnod!”

Az édesanya elmondta, hogy szülőként mennyire nehéz eltántorítani egy jószándékú felnőttet, ha meg akarja puszilni a kisbabát. – Nagyon kínos tud lenni, ha meg kell mondanom egy felnőttnek, főként, ha egy családtagról van szó, hogy legyen szíves arrébb lépni a babától, és sokszor előfordul, hogy meg sem tudom akadályozni, hogy megpuszilják a kisfiamat – mondta el az anyuka.

Az édesanyának igaza van, hiszen a szülők gyakran csak reménykedni tudnak, hogy a kisbabájuk egészséges marad, miután összepuszilgatták, ahelyett, hogy zavarba hozzanak más felnőtteket azzal a kéréssel, hogy ne lépjenek ilyen kontaktusba a gyermekükkel. Ideális esetben az embereknek meg kellene kérdezniük, hogy adhatnak-e puszit a babának, de ahogy egy várandós nő pocakját is képesek kérdés nélkül megérinteni az idegenek, úgy ezt is megteszik.

DiGrigorio felhívta arra is a figyelmet, hogy ami egy felnőttnél allergiát, vagy arcüreggyulladást okozhat, az a fertőzés egy csecsemő számára akár életveszélyes is lehet. Az RSV-fertőzés, amit az ő gyermeke is elkapott, felnőtteknél olyan tünetekkel járhat, mint egy komolyabb nátha, azonban kisbabáknál, kezeletlenül sokkal súlyosabbá válhat, és akár bronchiolitis-hez (a hörgőcskék gyulladásához), vagy tüdőgyulladáshoz is vezethet. Míg a felnőttek maguktól is ki tudnak gyógyulni a betegségből, addig csak az USA-ban évente 57 ezer 5 év alatti gyermeket kezelnek kórházban az RSV miatt. Ezért is fontos, hogy ha a kisbabánál nehézlégzést, a normálnál gyorsabb légzést, köhögést, esetleg étkezési nehézséget tapasztalunk, forduljunk vele orvoshoz.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: