Terhesség

A személyes zóna növelésével védi az anya agya a magzatot

A tudomány is bizonyítja, hogy a kismamáknak nagyobb személyes tér kell, és hogy nem ildomos kéretlenül simogatni a terhespocakot.
2019. Július 04.
A pocakkal együtt a személyes zóna is nő

Az anyai ösztönök már azelőtt beindulnak, hogy a baba egyáltalán a világra jönne. Egy, a Scientific Reportsban megjelent kutatás szerint a kismamák jelentős mentális és fizikai változásokon mennek keresztül a harmadik trimeszterben. A tanulmányban azt vizsgálták, hogy a leendő édesanyáknak mekkora személyes térre van szükségük – ez a testünket közvetlenül körülvevő terület, amelyet az agyunk folyamatosan monitorozni tud. A személyes zóna az ember biztonsági buboréka, ahol a másokkal való interakciók többsége zajlik, nagyjából egy karnyújtásnyi méretű (46-120 cm) térben.

Nagyobb személyes tér kell

A tudósok audio-taktilikus teszttel vizsgáltak olyan nőket, akik nem voltak terhesek, olyan kismamákat, akik a második trimeszterben jártak – amikor a pocak már láthatóan kezd növekedni -, olyan kismamákat, akik a harmadik trimeszterben voltak – amikor már hatalmasra nő a pocak -, és újdonsült édesanyákkal, 8 héttel a szülésük után. A kutatók arra jutottak, hogy a harmadik trimeszterben járó kismamáknak nagyobb személyes zónára van szükségük. Viszont nem történt változás a terhesség korábbi szakaszaiban lévő kismamáknál, és az újdonsült édesanyáknál sem.

Így védi az agy a pocakot

– A felmérést azt bizonyítja, hogy amikor nagy változás megy végbe a testükön, és a hasuk térfogata is jelentősen megnövekszik, a kismamák agya is elkezdi korrigálni az őket körülvevő személyes tér méretét – magyarázta dr. Flavia Cardini, az Anglia Ruskin Egyetem pszichológia tanszékének adjunktusa, a kutatás vezetője. Ez azt jelenti, hogy ahogy a pocak növekszik, az édesanya agya a személyes zónát is kiterjeszti úgy, hogy a hashoz képest legalább egy karnyújtásnyi távolságon kívül tudhassa tőle a lehetséges veszélyforrásokat.(Cikk forrása: thebump.com)Kapcsolódó írásaink: