Baba

Hasleszorító szülés után: kell vagy nem?

A szülést követő hetekben sok nőnek segíthetnek a hasleszorító övek és fehérneműk, mégsem javasolt mindenkinek a viselésük. Milyen érvek szólnak ezen termékek mellett és ellen?
2018. November 05.
Hasleszorító szülés után: kinek javasolt?

A terhesség utolsó hónapjai, illetve a szülés még egészséges, ideális esetben is komoly megterhelésnek teszi ki a kismama testét. A hasizmok megnyúlnak, kóros esetben rekeszsérv, hasi köldöksérv is kialakulhat. Ikerterhesség, illetve a sokadik baba kihordása esetén már igen gyakran megesik, hogy a hasizmok nem bírják tovább a terhelést, és szétválnak egymástól. Az orvosi szakszóval rectus diastasisnak hívott jelenség igen gyakori, egyes kutatások szerint a szülő korban lévő nők közel felét érinti.

A hasleszorítók előnyei

Az egyenes hasizmok szétválása, illetve császármetszéses szülés esetén az orvos javasolhatja a gyógyászati segédeszközként árusított haskötők, hasleszorítók viselését. A korábbi évszázadokban igen népszerű fűzőhöz hasonló viselet nem esztétikai célokat szolgál: elsődleges szerepe, hogy a szülést követő időszakban támogassa és rögzítse a hasi területet és megakadályozza a hasizom mögötti szervek kitüremkedését addig, amíg a hasfal regenerálódik, és képes ismét megfelelően ellátni a szerepét. Császármetszéses szülést követően is javasolhatják a viselését, tehermentesíti ugyanis a seb körüli részt, illetve stabilizálja a medencefenék területét, ami segíti a gyógyulást és enyhíti a fájdalmat.

Segítségével a szülést követően a kismama gyorsabban talpra tud állni, a sérült alhasi rész rögzítésével pedig kevésbé lesz fájdalmas számára a mozgás. Emellett kétségtelen az esztétikai hatása is, a ruha alatt viselve karcsúbb vonalakat kölcsönöz. Sok kismama vallja, hogy a haskötő viselése segített neki visszanyerni a korábbi alakját, aminek annyi alapja lehet, hogy a viselése valóban nagyobb mozgási szabadságot biztosít. Persze a szülést követő hetekben még hasleszorító viselésével sem szabad semmilyen megerőltető tevékenységet végezni!

A hasleszorítók veszélyei

Használatuk mégsem javasolt mindenkinek. Viselésekor ugyanis nagyobb nyomás terheli a hasüreget, ami emésztési zavarokat, gyomorfájdalmat és refluxot eredményezhet. Ha nem megfelelően szellőző anyagból készült, már rövidtávon is irritálhatja a várandósság alatt amúgy is megviselt bőrfelületet. Emellett pedig vérellátási zavarokat is okozhat, így visszerek és trombózis kialakulásában is szerepet játszhat. Nem ajánlott a viselése preeklampszia, vagy más terhességi szövődmény esetén sem.

Indokolatlan esetben, hosszabb ideig azért sem javasolják a haskötők viselését, mert azzal a hasfal izmai nem kényszerülnek munkára, renyhültté válhatnak. Sok szakember inkább azt javasolja, hogy a haskötő viselése helyett a kismama sok pihenéssel tehermentesítse a hasi régiót, és tartózkodjon minden megerőltető tevékenységtől addig, amíg a méh és a hasfal izmai nem regenerálódnak.

Már a hazai piacon is többféle ilyen termék elérhető: az alhasi részt speciális fehérnemű tudja rögzíteni, felette az úgynevezett haskötő öv fogja a hasfalat, illetve vannak olyan magasított alsóneműk is, amelyek mindkét típus előnyeit egyesítik. A legtöbb terméket nappal és éjszaka is viselhetik a nők, de néhány hétnél tovább a fent felsorolt negatívumok miatt sem javasolt hordani. Fontos továbbá, hogy a viselése előtt mindenképpen egyeztessünk az orvosunkkal, aki a megfelelő típus kiválasztásában is segíthet nekünk!

Kapcsolódó cikkeink: