Baba

Szétnyílt hasizom szülés után: ezeket a gyakorlatokat kerüljük

Mielőtt bármilyen mozgásformába kezdenél szétnyílt hasizommal, tudnod kell melyek a hatékony és melyek a káros gyakorlatok.
2021. Október 12.

Sokan gondolják úgy szülés után, hogy minél hamarabb meg kell szabadulniuk a még mindig gömbölyödő hasuktól, így irány az edzőterem. Azonban ha szétnyílt a hasizmod, nem ez a legjobb megoldás, sőt, a felülések például kifejezetten rontanak a helyzeten.

Mi az a szétnyílt hasizom?

Sok kisgyermekes anya tapasztalja, hogy még hónapokkal, akár évekkel később is nagyobb a hasa, mint amire előzőleg számított. Mintha nem akarna visszazsugorodni szülés után. Ilyenkor érdemes arra gyanakodni, hogy szétnyílt hasizom áll a háttérben.Ha erre gyanakszol két dolgot is tehetsz: az egyik, hogy otthoni önvizsgálatot tartasz és természetesen a legjobb megoldás, ha szakemberhez fordulsz, aki száz százalékos biztonsággal meg tudja mondani, hogy szétnyílt-e a hasizmod vagy nem.Ha megakarod nézni, hogy mi a helyzet a hasizmoddal a következőképpen teheted meg. Feküdj le hanyatt a földre, felhúzott lábakkal úgy, hogy a talpaid a földön vannak. Egyik kezed tedd a hasadra, az ujjaid legyenek a köldöködnél, a középvonalon és finoman nyomd lefelé az ujjbegyeidet. Vegyél levegőt és finoman csinálj hasprést, emeld meg a fejed, közben a másik kezeddel megtámaszthatod a tarkódat. Így megérezheted, hogy a hasizmaid szétváltak-e, sőt, a nyílás hosszát és szélességét is kitapinthatod: hány ujjad fér be a hasizmaid közé. Ha a rés kétujjnyinál szélesebb, érdemes szakemberhez fordulnod.

Szétnyílt hasizom szülés után: ezeket a gyakorlatokat kerüljük

(fotó: Getty Images)

A szétnyílt hasizom okáról azt érdemes tudni, hogy a terhesség alatt, ahogy a baba növekszik, a has közepén futó egyenes hasizmok két oldalra tolódnak ki. A szülés után, ezek az izmok visszahúzódnak középre. Sokszor előfordul azonban, hogy a szalagok annyira megnyúlnak, esetleg sérülnek, hogy nem húzódnak vissza középre ezek az izmok.

Milyen mozgásformát kerüljünk?

Nagyon fontos tudni, hogy nem minden mozgásforma fog segíteni a helyzeten, sőt, vannak kifejezetten káros és így kerülendő gyakorlatok is. Mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni és kezdetben legalábbis az ő felügyelete és iránymutatásai szerint végezni a gyakorlatokat.Minden olyan mozgásforma kerülendő, ami a középvonalat terheli. Kifejezetten kerülendő a felülés, ez nemhogy segít, hanem ront a helyzeten.Kerülni kell a nehéz súlyok emelését és az olyan gyakorlatokat is, amelyek a gerinc elforgatásával járnak, ide tartozik a hasizomgyakorlat, a felülés, a ferde hajlítások, a görbülések. A gerincnyújtó gyakorlatokat is kerüljük, csakúgy, mint a hátrahajlásokat.Senkinek nem javasoljuk, hogy szakember segítsége nélkül maga orvosolja otthon a problémát. Keress fel szakembert és konzultáljatok arról, milyen otthoni gyakorlatokkal tudod helyreállítani a szétnyílt hasizmot.(Cikk forrása: parents.com)