Terhesség

Ettől az 5 dologtól függ, mikor kezd el gömbölyödni a terhespocak

A gömbölyödő pocak csalhatatlan jele a várandósságnak. Vajon mikortól látszik egyértelműen, hogy úton van az új családtag?
2024. Április 22.
boldog pár babát vár

Rögtön az elején érdemes kiemelni: az, hogy kinek mennyi idős terhesen kezd látványosan gömbölyödni a pocakja, egyáltalán nem azon múlik, hogy mennyire intenzíven növekszik a magzat!

A pici, akit a szíve alatt hord az anyukája a kezdeti időszakban még egészen apró: a 12. hét környékén nagyjából akkora, mint egy szilva, és csak a második, illetve harmadik trimeszterben kezd rohamosabb növekedésbe.

Ugyanakkor a 12. hét után a méh helyzete megváltozik, elkezd “kinőni” a medencéből, így már a szemfülesebb megfigyelők számára egyértelművé válhat, hogy valami nagyszerű dolog van készülőben. 

Általánosságban igaz, hogy a 12. és 16. hét között, vagyis a második trimeszter elején várható, hogy látványosabban növekedni kezd a pocak.

Mitől függ, hogy mikor kezd látszani a pocak?

  1. Egyrészt, a kismama alkatától: egy vékonyabb, laposabb hasú kismamánál látványosabb lehet a gömbölyödés, mint annál, aki molettebb.
  2. A terhességek száma is számít: az első gyermeküket váró anyukáknál általában később kezd el nőni a pocak, mint azoknál, akik már szültek. Az utóbbiaknál a has, illetve a méh izmai már egy kicsit megnyúltak. Természetesen, az ikreket váró kismamáknál is látványosabb a növekedés, hiszen itt kettő (vagy több) magzat növekszik a pocakban.
  3. Az idősebb kismamáknál általában gyorsabban kezd el látszódni a pocak, mint a fiatalabbaknál. A fiatalabb várandósoknak ugyanis általában még feszesebbek, erősebbek az izmaik, melyek “elrejthetik” a növekvő hasat.
  4. A méh helyzete is meghatározó lehet: az úgynevezett hátrahajló méh esetében is később várható a mások számára is észrevehető pocak.
  5. Látványosabb lehet a has növekedése azoknál a kismamáknál, akik fokozott puffadásra, esetleg székrekedésre panaszkodnak – ez egyébként a terhesség alatt teljesen normális lehet -, ám ilyenkor valójában nem a méhet, illetve a magzatot “látjuk”.

Nyitókép: Getty Images, Forrás: Via