Terhesség

Hasplasztika szülés után – ingyen is igénybe vehető?

Bizony, van lehetőség térítésmentesen elvégeztetni a hasplasztikai műtétet, orvosilag indokolt esetekben.
2022. November 03.
hasplasztika szülés után alakformáló fehérnemű

Ha a terhesség maradandó nyomot hagyott a testeden, akkor teljesen érthető, ha mindent szeretnél megtenni annak érdekében, hogy újra elérhesd a régi formádat. És bizony van, ami nem hozható helyre diétával meg sportolással – a has állapota sok esetben ilyen. Ha már megfordult a fejedben a hasplasztika gondolata, akkor jó, ha tudod, hogy bizonyos esetekben a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, ez az OEP utódszervezete) finanszírozza ezt a műtétet – ahogy más plasztikai eljárásokat is, de elég szigorú feltételrendszer mellett. Hogy mikor van lehetőség térítésmentesen hasplasztikát végeztetni, arról dr. Tamás Róbert plasztikai sebészt kérdeztük.

Ki igényelheti az ingyenes hasplasztikai műtétet?

Nem igénylésről van szó, az illetékes és a NEAK-kal szerződésben álló kórházak plasztikai sebészeti osztályán elvégzik a műtétet, amennyiben a feltételeknek megfelel a páciens.

Melyek ezek a feltételek?

Hasfali sérv esetén annak rekonstrukciója térítésmentesen végzett műtétnek számít. Illetve a bőrtúltengés korrekciója is, amennyiben a fogyás előtt a BMI azaz a testtömegindex 35 felett volt, és ez minimum 10-zel csökkent, vagy ha 45 feletti volt a BMI, és 12-vel csökkent, és ezt az értéket legalább fél évig tartani tudta a páciens.

Kérvényezni kell ezeket a műtéteket?

Nem, ez rutineljárás, amennyiben ezek a feltételek teljesülnek, mindent az adott kórház intéz.

Hogyan kell igazolni a BMI csökkenését?

A házorvos ad beutalót illetve javaslatot, és ezen feltünteti a fogyás előtti legmagasabb testsúlyt és a fogyás mértékét.

A szétnyílt hasizom korrekciója is beletartozhat a finanszírozott kategóriába?

Az, amit szétnyílt hasizomként ismernek sokan, nem valódi sérv. Azért alakul ki, mert például a várandósság során az egyenes hasizom rostjai eltávolodnak egymástól, és előfordulhat, hogy a kötőszövet később sem tudja visszanyerni eredeti állapotát, a rostok között akár 1-6 cm nagyságú rés marad. Esztétikai és egészségügyi problémát is jelent, de mivel nem valódi sérv, azaz nem lehet sérvkapuról, sérvtömlőről és sérvtartalomról beszélni ebben az esetben, műtéti korrekciója nem esik bele a NEAK által finanszírozható kategóriába.

Kiemelt kép: Getty Images