Teherbeesés

Mégsem annyira mindenható a testtömegindex?

A testtömegindex hasznos mérőszám lehet, de messze nem minden esetben. A testsúly és a termékenység között van kapcsolat, de vannak meddőségi problémák, amelyek nem függnek össze a testtömeggel.
2022. Szeptember 16.

Sokat hallunk arról, hogy az egészségtelen életmód, táplálkozás és az ebből fakadó súlyfelesleg vagy éppen – hiány hatással van a termékenységre. A testsúlynak valóban van szerepe a termékenységben, az elhízás megnehezítheti a teherbe esést, BMI értékben kifejezve akkor, ha 25 felett van ez a szám.

Mi is az a BMI?

A BMI (Body Mass Index) érték a testsúly és a magasság arányát fejezi ki, a kilogrammban mért testsúlyt el kell osztani a méterben mért testmagasság négyzetével. Például, vegyünk egy 164 cm-es nőt, akinek súlya 54 kilogramm. Ekkor az 54-et kell elosztani az 1,64 négyzetével: 20,14-et kapunk. A BMI-t a 19. században dolgozták ki az ideális testsúly megállapítására.

Széles körben elterjedt mérési módszer, de nem mindenható. Számos tényezővel nem számol, ilyen például a genetikai adottság, a testtömeget alkotó összetevőket. Például bizonyos sportágakban versenyzők a nehéz izomzatuk miatt magasabb BMI értéket fognak kapni, noha alacsony a testzsír százalékuk – hívja fel a figyelmet a prelife.hu cikke. Az ő esetükben előfordulhat, hogy a szervezet kevesebb ösztrogént termel és emiatt lesz termékenységi problémájuk. Tehát a magasabb BMI érték nem feltétlenül a túlsúlyt mutatja, sőt még az is előfordulhat, hogy bár valóban magasabb a testtömeg, mégsem ez okozza a termékenységi problémát.

A BMI-érték akkor is téves következtetést eredményezhet, ha valakinek ugyan van valamennyi túlsúlya, de sportol, aktív életet él, míg más a normál tartományban mozog, de mozgásszegény életmódot folytat. Érdemes a BMI-t más mérési módszerekkel is összevetni, így árnyaltabb képet kaphatunk az egészségünkről, tekintsük kiindulópontnak inkább.

Termékenység és túlsúly

Elhízás esetén – BMI 25 felett – a több zsírsejt miatt több ösztrogén termelődik, mint amennyi ideális lenne. Ez megakadályozza a peteérést, szabálytalan menstruációs ciklusokat okozhat, mindez egyértelműen kihat a termékenységre. Ezen kívül a túlsúly és az elhízás hormonális problémákat okozhat, növeli a PCOS, a pajzsmirigy-alulműködés és az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát.

Termékenység és alultápláltság

Nagyon alacsony testsúly esetében – BMI-ben számolva 18,5 alatt – szintén a szabálytalan menstruációs ciklus a jellemző. Ebből pedig a nem megfelelő peteérés következik, ami nehezíti vagy egyenesen meggátolja a teherbe esést.

Kép: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu