Teherbeesés

Jelek, hogy nehéz lesz a teherbe esés

Időnként, ha azt is gondolja magáról egy nő, hogy kellően egészséges és fogamzóképes, még akkor is lehetnek olyan szokásai, amelyek nehezítik a teherbe esést.
2020. Január 23.

Sajnos sok pár nem veszi észre azokat a jeleket, amelyek felhívhatják a figyelmet a nehézkes teherbe esésre, vagy akár meddőségre. A következő jelekre éppen ezért érdemes odafigyelni.

Rendszertelen menstruációs ciklus

A nők esetleges meddőségének egyik legjobb jelzője a szakértők szerint a rendszertelen menstruáció, illetve az, ha akár hónapokig is elmarad. A kamasz lányok esetében még nem feltétlenül jelent problémát a rendszertelenség, de ha már nem tizenéves egy nő, akkor aggodalomra adhat okot. A szabálytalan ciklus hátterében állhat policisztás petefészek szindróma (PCOS), pajzsmirigy rendellenesség, primer petefészek elégtelenség, endometriozis vagy korai menopauza. Ha a menstruációs ciklus túl rövid (kevesebb, mint 24 nap) vagy túl hosszú (több, mint 35 nap), feltétlenül fel kell keresni a kezelőorvost.

Fájdalmas és/vagy különösen erős vérzés

A nagy vérrögökkel járó, erős vérzés, illetve a 7 napnál hosszabb menstruáció is lehet a meddőség jele. A különösen fájdalmas menstruáció és a bő vérzés hátterében állat méhfibróma, az erős görcsök pedig endometriózisra is felhívhatják a figyelmet.

35 évnél idősebb életkor

A termékenységi gondok az életkor előrehaladtával is egyre gyakoribbak, a nők esetében a 35. életév betöltése után lehet nagyobb esély a vetélésre, illetve a veleszületett fejlődési rendellenességek kockázata is ekkor kezd megnövekedni. A termékenység a férfiaknál is csökken az életkor előrehaladtával, esetükben a spermiumok DNS-e károsodhat.

Dohányzás, alkoholfogyasztás

A dohányzás a férfiaknál negatívan hathat a spermiumok számára és minőségére is, sőt, erekciós diszfunkciókkal is összefüggésbe hozható. A dohányzó nőknél a petefészkek öregedése gyorsulhat fel, amely korai menopauzát is okozhat. A Mayo Clinic felmérése szerint a túlzott alkoholfogyasztással is nőhet az ovulációs rendellenességek kockázata, illetve a férfiaknál ez is negatívan hathat a spermiumokra.

Alacsony libidó

Ha valamelyik fél a pár tagjai közül egyre kevésbé vágyik a szexre, az is lehet a meddőség egyik jele. A nemi vágy változása ugyanis hormonproblémára is utalhat, és jelezheti a petefészkek és a herék működését szabályozó hormonok problémáit is. A hormonháztartás felborulása a férfiaknál pedig erekciós diszfunkciókkal is járhat együtt.

Túlzott mennyiségű kemikália

Még nem ismerik pontosan, hogy azok a kemikáliák, amelyekkel a mindennapok során is kapcsolatba kerülhetünk, pontosan hogyan hathatnak a termékenységre, de a kutatások szerint befolyásolhatják a reprodukciós egészséget. Az Ausztrál Fertilitási Társaság szerint az endokrinrendszert károsító vegyületek (az EDC-k), amelyek megtalálhatók a levegőben, a talajban és a vízben is, sőt, az olyan hétköznapi termékekben, mint az élelmiszertároló dobozok vagy a higiéniai cikkek, változást okozhatnak a hormonszintben, amely együtt járhat a petesejtek és a spermiumok minőségének csökkenésével, menstruációs problémákkal, nagyobb vetélési kockázattal, de akár korai menopauzával is.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: