Teherbeesés

A BMI-d is befolyásolja a termékenységedet

A termékenységre a túl alacsony és a túl magas testsúly is hatással lehet.
2022. Szeptember 12.
mérlegen álló nő
A túl alacsony és túl magas BMI is hatással lehet a teherbeesésre.

Sok alacsony testsúlyú, túlsúlyos és elhízott nőnek nincsenek teherbeesési nehézségei, míg másoknak lehetnek gondjai a fogamzás során, leggyakrabban ovulációs problémák miatt.

A 18,5 vagy annál kisebb BMI-érték (testtömegindex) alacsony testsúlyt jelent, ami gyakran szabálytalan menstruációs ciklust, vagy az ovuláció teljes abbamaradását okozhatja. Az elhízott tartományú, 30 vagy afeletti értékű BMI szintén vezethet szabálytalan menstruációs ciklusokhoz és ovulációs problémákhoz, az Amerikai Reproduktív Orvoslás Társaság (ASRM) szerint.

Azonban még a normál ovulációs ciklussal rendelkező elhízott nőknél is alacsonyabb a terhességi arány, mint a normál testsúlyú nőknél, így nem a peteérés lehet az egyetlen probléma. Ilyen esetben az orvos segíthet olyan egészségügyi problémák kiszűrésében, amelyek hatással lehetnek a teherbeesésre, a terhességre, mint például a pajzsmirigybetegség, az inzulinrezisztencia, vagy a cukorbetegség.

Mi számít normál BMI-értéknek?

A 19 és 24 közötti BMI tekinthető a normál testsúlynak, míg a 19-nél kevesebb alacsony testsúlynak. A 25 és 29 közötti BMI túlsúlynak számít, a 30-nál nagyobb értéket pedig az elhízottságba sorolják.

Ha a teherbeesés és a várandósság miatt szeretnél a testsúlyodon változtatni, először javasolt felkeresni az orvosodat, aki segíthet az esetleges, háttérben lévő problémák felderítésében és kezelésében, és javaslatot tehet az étrend és az életmód megváltoztatására.

A férfi BMI-je is hatással lehet a teherbeesés valószínűségére?

Az Everyday Health szerint esetleg ez is hatással lehet rá. A portál szerint egy 2014-ben a Human Reproduction című folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a túlsúlyos vagy elhízott férfiaknál nagyobb valószínűséggel lehet alacsonyabb a hímivarsejtek mennyisége és spermiumok összességének száma, mint a normál tartományba tartozó férfiaknál. Továbbá egy 2020-ban a Journal of Assisted Reproduction and Genetics folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy az elhízás olyan módon változtatja meg a spermiumban lévő fehérjét, hogy az a hímivarsejtek csökkent működéséhez és szubfertilitáshoz vezethet.

Felhasznált források: reproductivefacts.org, everydayhealth.com

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu