Terhesség

Anyai sérülések kezelése: melyiket fedezi a TB?

A várandósság, a szülés után sajnos nem ritka, hogy különböző anyai sérülésekkel kell szembenéznünk, amelyeket korrigálni, rehabilitálni, helyreállítani is szükséges.
2018. December 13.
A szülés és a várandósság anyai sérülésekkel is együtt járhat

Ezeket azonban nem fedezi minden esetben a társadalombiztosítás, de van néhány olyan kezelés, amelyet támogatnak. Melyek ezek a kezelések, és melyek azok, amiket nem finanszíroz az állam?

A császármetszés után maradt sérülések

Dr. Timmermann Gábor, a Róbert Kórház orvos igazgatója szerint megkülönböztetjük, hogy hüvelyi szülés vagy császármetszés következményeit, illetve a várandósság általános problémáit szükséges-e rekonstruálni. – A császármetszés után leginkább a heg, a hegvonal eltérései azok, amelyek zavaróak lehetnek, ezek főként esztétikai problémát okoznak, ha például nem elég szép, túl vastag a heg, vagy esetleg úgynevezett keloid, vadhússzerű megvastagodása van. Ezeket lehet úgy orvosolni, hogy ki lehet metszeni, majd újra összevarrni, és utána különböző krémekkel, szilikonos tapaszokkal kezelni. Nagyon gyakori probléma az is, hogy a heg behúzódik – a hason kialakul egy mélyedés -, amely esetében ezt egyszerűen fel lehet szabadítani az alapjáról, és így a behúzódás lecsökken – magyarázta az orvos igazgató. Előfordulhat olyan is, hogy a heg alatt kialakul egy csomó, amely egy sarjszövet, hegszövet: ez nyomhat, szúrhat, néha pedig endometriózis is kialakul a heg vonalában, amely szintén egyre jobban duzzadhat, fájhat. A szakember szerint ezeket sebészileg kell kimetszeni – többségében helyi érzéstelenítéssel el tudják végezni -, és ezek mind TB alapon elvégeztethetőek a nőgyógyász vagy plasztika sebész által. – A hegkezelésnek azonban vannak olyan módszerei is, amelyek lézerrel történnek: ilyen a hegvékonyítás, hegfehérítés (mert a heg gyakran pigmentálódik, vagy nagyon pirosas színt vesz fel), illetve a heg kisebbítése. Ilyen kezeléseket nálunk is végeznek a lézeres szakrendelésünkön, így műtét nélkül is elvégezhetőek ezek a beavatkozások, melyeket viszont nem támogat a társadalombiztosítás – hívta fel rá a figyelmet dr. Timmermann Gábor.

A terhesség általános problémái

A szakember elmondta, hogy a terhesség általános problémái között a striák az egyik olyan esztétikai sérülések, amelyeket korrigálni szoktak. Ezeket szintén lehet a hegkezeléshez hasonlóan lézerrel halványítani, eltüntetni azonban teljesen nem lehet a striákat, de sokat lehet rajtuk javítani. – A várandósság miatt megnyúlt bőrt szintén meg lehet feszesíteni a lézerkezeléssel, illetve gyakran hasplasztikát is lehet végeztetni. Létezik egy komolyabb, kötényhasnak nevezett probléma, amely esetében a has bőre nagyon lelóg: ezt például meg lehet csináltatni társadalombiztosítási alapból is, államilag finanszírozott plasztikai sebészeten, vagy általános sebészeten, viszont a lézeres striakezelést és a megnyúlt bőr lézerkezelését nem támogatja a TB – tudtuk meg az orvos igazgatótól. A szétnyílt hasizmokon – egyenes és az oldalsó hasizmok szétcsúszása – gyógytornával, speciális tornával sokat lehet javítani, de ha valakinek sérve alakul ki, vagy annyira szétcsúsztak ezek a hasizmok, hogy utána annyira előredomborodik a hasa, hogy még ha edzést is végez rá, leadja a felesleget, akkor sem húzódik vissza azt plasztikával, hálóbeültetéssel, vagy pedig az izmok összehúzásával lehet orvosolni.

A terhesség hatására kialakulhat pigmentáció is, olyan helyeken, amelyekről érdemes eltüntetni. Ezeket szintén lézeres kezeléssel, depigmentációval, különböző fehérítő krémek alkalmazásával lehet kezelni, hogy visszább húzódjanak. – Emlőváltozások is előfordulhatnak a terhesség után, amelyeknél általában az emlő volumenének, állományának a megkisebbedéséről beszélhetünk: ilyenkor összeesik az emlőállomány, amelyet szilikonbetétek beültetésével, emlőkorrekcióval lehet javítani. Ha valakinek nagyon lóg, megereszkedik a melle a szülés után, azt feljebb lehet húzni a korrekció során, míg a túlságosan megnagyobbodott melleket lehet kisebbíttetni. Mivel ezek általában szépészeti plasztikai eljárásnak számítanak, így nem finanszírozza a társadalombiztosítás. Régebben még volt erre lehetőség, de annyira sokan igényelték, hogy már nem támogatják – mondta el dr. Timmermann Gábor. A mellműtétek közül maximum azt támogatja a TB, ha valakinek óriási eltérése van a két melle között – az egyik mérete nagyon kicsi, a másik pedig nagy lesz -, illetve olyan súlyos emlődeformitása alakul ki, amely magas szintű pszichés megterhelést okoz a páciensnek.

A hüvelyi szülés traumái

Természetes, hüvelyi szülés esetében gyakori problémát a gátmetszés, gátsérülés utáni gátseb okozhat, ha nem gyógyul szépen: ilyen esetben lehet gátplasztikát végeztetni, amely során kimetszik a régi heget, és újra összevarrják, hogy csökkenjen a gátseb torzító hatása. – A vastag hegeket lehet lézereztetni, de néha előfordul, hogy a gátrepedés kapcsán kialakul egy úgynevezett sipoly, amely folyamatosan váladékozik, és amely néha a végbélnyílással vagy a húgyhólyaggal van összeköttetésben, amelyet sebész tud eltüntetni. Gyakran fordul elő az is, hogy aranyér képződik, amelyet le lehet gyűrűzni, érsebészeti, proktológiai eljárásokkal meg lehet szüntetni. Ezeket a műtéti eljárásokat is finanszírozza a társadalombiztosítás – mondta a szakértő.

A hüvelyben a szülés után előfordulhatnak csomók, és gyakran alakul ki a hüvely tágulata, főként olyan nőknél, akiknek nagy babája született, többször szültek, vagy nagyon nehéz kitolási szakaszban volt részük – túl sokáig tartózkodott a hüvelyben a magzat feje -, vagy annyira gyengék a kötőszövetei, hogy nem képes a hüvely fala a regenerációra, a visszahúzódásra. – Ha a hüvely tágulata, vagy a hüvely bemenetének tágulata alakul ki, ez esztétikailag lehet probléma, illetve a házasélet során okozhat gondot. Vannak olyan hölgyek is, akiknek levegő vagy víz megy a hüvelyébe: nap közben levegő, amely ha távozik, zavaró hangot ad, ha pedig úszni megy, vagy kádban fürdik, akkor víz kerül a hüvelybe, amely szintén problémát okozhat. Ezeket hüvelyplasztikával, vagy a hüvely bemenetét gátplasztikával lehet beszűkíteni – fogalmazott az orvos igazgató.

A hüvelyplasztika esetében létezik a mellső – ha csak a hüvely beszűkítéséről van szó- , illetve a hátsó hüvelyplasztika – ha kialakul egy hólyagsüllyedés, vagy a végbél felől egy végbélsérv, amely hatására bedomborodik a hüvelybe a végbél, akkor végzik ezt. Ezeket a műtéti beavatkozásokat választhatjuk államilag finanszírozott formában. – Maga a plasztika nem annyira megterhelő műtét, de mégiscsak műtét, és heg is marad vissza utána, amely által csökken a hüvely normál felépítése, merevebbé válik a fala, ez pedig rontja a szexuális élvezet érzetét is. Éppen ezért már újabb technológiákat fejlesztettek ki, lézerrel meg lehet feszesíteni a hüvelyt, be lehet feszesíteni a hüvelyfalat, amely nem annyira hatékony, mint a műtéti eljárás, de ez elkerülhetővé válik általa. A lézeres technológia igencsak költséges kezelés, és jelenleg még nem elérhető rá a tb támogatás, de hosszú távon nagyon kedvező a hatása – hívta fel rá a figyelmet Dr. Timmermann Gábor.

Gyakori probléma a természetes szülés után a vizelet- vagy a székletinkontinencia: előbbi a gyakoribb, amely sokszor a hüvelysüllyedéssel, a hüvelyfal megtágulásával szokott együtt járni. – Ezen leginkább a hüvelyplasztika segíthet, különböző szalagműtétek, hálóműtétek, melyek meg tudják emelni a medencefenék megsüllyedését, illetve a húgycső alá be tudnak ültetni olyan szalagot, amellyel meg tudják feszesíteni a húgycsőnek azt a szakaszát, amely a hólyagnyaknál található, így a zárófunkció sokkal jobb lesz.

Ezeket szintén el lehet végeztetni társadalombiztosítással, de itt is létezik a lézertechnológia, amely a stresszinkontinencia és a kevert inkontinencia (amikor a stressz- és a túlcsordulásos inkontinencia is jelen van egyszerre egyszerre) esetén is hatásosnak bizonyul, 85%-os aránnyal lehet kizárólag csak lézerkezeléssel is, műtéti megoldások nélkül orvosolni ezeket a problémákat – magyarázta az orvos igazgató.

Létezik egyéb finanszírozás?

A szakértőt kérdeztük arról is, hogy ha a tb nem finanszírozza valamelyik kezelést, esetleg bármiféle egyéb támogatást igénybe vehetünk-e, de sajnos erre nincs lehetőség. – Ha esetleg van valakinek egészségpénztári megtakarítása, azt fel lehet használni ezekre a beavatkozásokra – tette hozzá -,  illetve olyan esettel is találkoztam már például egy 360-450 ezer forintba kerülő inkontinencia lézeres kezelés esetén, hogy bizonyos bankok segítségével egy áruhitelhez hasonló, 2-3 éves alacsony kamatozású hitelkonstrukcióval finanszírozták a kezelést.

Kapcsolódó írásaink: