Terhesség

Baby bump shaming: bosszantó megjegyzések a pocakra

Az elmúlt években lett ismertebb a baby bump shaming vagy bump shaming kifejezés, de maga a jelenség nem új keletű. A bosszantó megjegyzéseket takarja, melyekkel a kismamák pocakját illetik ismerősök vagy akár idegenek.
2021. Február 12.
Baby bump shaming: bosszantó megjegyzések a pocakra (Fotó: Getty Images)

A baby bump shaming (amit pocakszégyenítésnek lehetne fordítani) a body shaming, azaz testszégyenítés egy fajtája. Ilyen esetben a terhes kismamák pocakjának méretét illetik különböző megjegyzésekkel ismerősök, de az utcán vagy a közösségi médiában akár vadidegenek is.

Amint a pocak elkezd látszódni, sokan feljogosítva érzik magukat arra, hogy az anyuka testének változásait kommentálják, és fejtegessék, hogy minden rendben van-e vele. A leggyakoribb megjegyzések között vannak például a túl kicsi/túl nagy a hasad, a túl lent/fent hordod, a hasadon nem látszik, hogy tényleg babát vársz, a hatalmas a pocakod, vagy éppen a biztos, hogy nem ikreket vársz? De van olyan is, aki egy másik kismama ismerőse pocakméretével hasonlítja össze.

Pedig, ahogy a Whattoexpect.com is írja, a pocak formája mindenféle alakú és méretű lehet, és nincs egy “tipikus” megjelenési formája. Van, akinek végig kisebb marad a terhesség során, és olyan is, akinek már az első trimeszterben nagyobbra nő – bárhogy is legyen, az teljesen rendben van. Akár nagyobb, akár kisebb a pocak, az nem azt jelenti, hogy valami baj van a babával vagy az anyukával. Számos tényezőtől függ, kinek milyen a pocakja, többek között a testalkattól, az izomtónustól, a csontszerkezettől, hogy helyezkedik el a baba az anyuka hasában, vagy éppen attól, hogy az első vagy többedik kisbaba, akit a kismama vár.

Ahogy azt a Kidspot.com.au is írja, bár az egyes várandós nőkről, pocakjukról nehéz általános kijelentéseket tenni, azonban lehet néhány ok, amitől “kisebbnek” tűnhet a pocak, annak ellenére, hogy minden a rendben halad, és a baba megfelelő ütemben fejlődik. Ilyen lehet többek között, ha az édesanya az első babáját várja, és a hasizmai nem nyúltak meg korábbi terhesség során. Emiatt lehetséges, hogy később kezd dudorodni a has. A baba rendszeresen mozog és változtathatja a helyzetét, emiatt pedig időnként tűnhet kisebbnek vagy nagyobbnak is a pocak. Vagy éppen ha egy kismama magas és hosszabb a dereka, attól is látszódhat kisebbnek a hasa. Szintén nem lehet általánosítani abban az esetben sem, ha a pocak “nagyobbnak” látszik, de ez előfordulhat, ha valaki másodszor vagy többedszer vár babát, ekkor korábban is látszódhat már a pocak, mint az előző terhességeknél. Ugyanúgy a testalkattól is függhet ez, így például ha valaki alacsonyabb, akkor is tűnhet nagyobbnak a várandós has.

De ezek sem igazak mindenkinél, hiszen ahány édesanya, és ahány várandósság, annyira különböző lehet az, milyen a kismama hasa. Ami fontos, hogy a terhesség alatt a kezelőorvos figyelemmel kíséri, hogy változik a magzat és a has mérete, és ha úgy gondolja, hogy valami gond lehet, arról tájékoztatja az anyukát is. Így ha kisebb, ha nagyobb a pocak, érdemes arra gondolni, hogy valószínűleg nincs ezzel semmi baj, ha ezt az orvos is így ítélte meg.