Baba

Amit a baba növekedési ugrásairól tudni kell

Amikor már elhitted, hogy működik egyfajta alvási vagy etetési rutin, és a baba hirtelen mindent máshogy kezd csinálni, állandóan éhes és ingerlékeny, akkor szinte biztosra veheted, hogy itt a növekedési ugrás.
2021. Augusztus 24.
Amit a baba növekedési ugrásairól tudni kell (fotó: Getty Images)

Amikor már elhitted, hogy működik egyfajta alvási vagy etetési rutin, és a baba hirtelen mindent máshogy kezd csinálni, állandóan éhes és ingerlékeny, akkor szinte biztosra veheted, hogy itt a növekedési ugrás.

A szülők általában onnan ismerhetik fel, hogy az úgy nevezett növekedési ugrással van dolguk, amikor a már jól kialakult rutin (legyen az alvással vagy etetéssel kapcsolatban) egyszer csak mintha felborul: a baba állandóan csak enne, ingerlékenyebb, sírósabb, többet ébred éjszaka. Aztán amikor már épp kétségbeesnénk, minden visszaáll a megszokott kerékvágásba.

A baba növekedése az első életévben gyors és szédületes, hogy mást ne mondjunk a súlyuk egy év alatt megháromszorozódik.

Mi az a növekedési ugrás?

Növekedési ugrásnak hívjuk az olyan rövid időszakokat, amikor a baba egyik napról a másikra sokat hízik és/vagy nő. Néha tényleg egyik napról a másikra látványos a változás. És hát az ilyen hirtelen óriási ugrás bizony fárasztó munka a babának, ezért különböző változások történnek ebben az időben, általában a baba alvásában, viselkedésében, étkezésében. Ebben a rövid de annál látványosabb változásokkal járó időszakban a babák általában gyakrabban kérnek enni, hosszabb ideig szopiznak, nyűgösebbek, nehezebben alszanak el és gyakrabban ébredhetnek.

Mikor vannak növekedési ugrások?

Bár jól tudjuk, hogy minden baba más és eltérő ütemben fejlődik, azért van egy átlagos, a legtöbb kisbabára jellemző növekedési ugrás idővonal:

– 7-10 nappal a megszületés után

– a baba 3-6 hetes kora között

– 3, 6 majd 9 hónapos korban

Tipikus jelei a növekedési ugrásnak

Íme a legjellemzőbb jelek:

Fokozott éhségérzet. A baba hirtelen telhetetlen, éjjel-nappal szopni/enni akar

Felborult alvás. Még ha a baba korábban jó alvó volt is, most éjszaka akár óránként felébredhet, nyugtalan és enni szeretne

Nyűgösség. A baba napközben különösen nyűgös, ingerlékeny valószínűleg azért, mert nem aludt eleget (és lássuk be, ki ne lenne nyűgös, ha éhes és fáradt?).Bizonyos esetekben a saját tested is jelezheti, hogy a baba növekedési ugráson megy keresztül: Néhány szoptató anyuka arról számol be, hogy a szokásosnál éhesebbnek és szomjasabbnak érzi magát. Ez annak a jele, hogy a gyakoribb szoptatáshoz igazodva többet kell enni és folyadékot fogyasztani.

Meddig tart és hogyan érdemes kezelni a növekedési ugrást?

Türelemmel érdemes kezelni, hiszen a baba azért nyűgös, azért borult fel minden, mert hatalmas erőket kell mozgósítania a hirtelen növekedése érdekében. Figyeljünk a jelzéseire, például hiába tudjuk, hogy ilyenkor folyton enni szeretne, ha elfordítja a fejét akkor ne próbáljuk meg rátukmálni a mellet vagy a cumisüveget. A növekedési ugrás tényleg csak pár napig tartanak, lehet, hogy észre sem veszed, vagy mire felfigyelsz a változásra már újra minden a régi, kivéve, hogy a babád szinte minden ruháját kinőtte.(Cikk forrása: thebump.com)