Baba

4 jel, hogy itt a növekedési ugrás

Lehet, hogy észre sem veszed, de a legtöbb babánál bizony markáns jelei vannak a növekedési ugrásnak. Lássuk melyek ezek és mikor számíthatsz rá.
2023. Július 21.
baba
Kép: Getty Images

Az úgy nevezett növekedési ugrás azt jelenti, hogy a baba egy olyan fejlődési mérföldkőhöz érkezett, amikor hatalmas erőket kell mozgósítani, mert hirtelen növekedésnek indul. Ez azt jelenti, hogy a kiegyensúlyozott szakaszokat időként egy-egy kiugrás szakítja meg. Ilyenkor azt veheted észre, hogy a babák hirtelen, egyik napról a másikra óriást növekednek. A növekedési ugrások során a baba általában nagyot hízik és/vagy nő, esetleg olyan képességre teszt szert, amit eddig nem tudott, például megtanul átfordulni hasáról a hátára. 

Mikor számíthatsz növekedési ugrásra? 

Már akár a baba egy-két hetes korában is jelentkezhet növekedési ugrás, de ne valószínű, hogy ezt észrevesszük, ugyanis a a növekedési ugrásnak éppen az az egyik legfőbb jele, hogy az addigi rutinok felborulnak és /vagy a baba szokásai megváltoznak. Egy egy-két hetesnél nemhogy kialakult rutin nincs, de talán felfedezhető szokások sem.  

Általában azonban 3 vagy 6 hetes korban, majd három és hat hónapos korban is lehet egy-egy növekedési ugrás. Lássuk, mi minden utalhat a növekedési ugrásokra. 

Megváltozik a baba evési szokása 

Lehet, hogy már éppen jól beállt egy rendszer, amikor azt veszed észre, hogy a kisbabád állandóan szopizna vagy több tápszert igényel a korábban megszokottnál. A növekedéshez, fejlődéshez ugyanis rengeteg energiára van szükség. Szoptatott babáknál ilyenkor az anya sokszor gondol arra, hogy nincs elég teje vagy nem elég tápláló, azért kívánkozik sokszor mellre a baba, noha nem erről van szó, hanem csak arról, hogy sokkal több energiára van szüksége. Nincs szükség kiegészítésre, csak sokkal több szoptatásra. 

Megváltoznak az alvási szokásai 

Vannak, akik arról számolnak be, hogy a kisgyermek a növekedési ugrás ideje alatt jóval többet alszanak a korábban megszokottnál, mások viszont éppen az ellenkezőjét tapasztalják, vagyis a baba nehezebben és kevesebbet is alszik. Abban viszont egyetértenek a szakemberek, hogy az alvás nélkülözhetetlen a megfelelő fejlődéshez, többek között azért, mert a pihenés órái alatt termelődnek a növekedéshez szükséges hormonok. 

Nyűgösebb, sírósabb a szokásosnál 

A fokozott fáradtság és az állandó éhség nyűgössé teheti a babát.  

Gazdagodik valamilyen új képességgel  

A növekedési ugrásokkal gyakran új mutatványok, képességek érkeznek a baba életébe: megtanul átfordulni hasról hátra vagy éppen kúszni.