Baba

Gyors növekedési fázisok a babánál

Mind hat-, mind kilenc hónapos kor körül bekövetkezik egy gyors növekedési fázis, amely, bár legtöbbször csak néhány napig tart, okozhat fokozott éjszakai éberséget a csecsemőnél.
2017. Július 18.

Rosszabbul alszik a baba a gyors növekedési fázisban

Mit kell tudni a gyors növekedési fázisról?

A csecsemő két-három, majd hat-nyolc hetes, illetve három, hat és kilenc hónapos korában lép a gyors növekedési fázisba. Ilyenkor a gyermek hosszúsága (idősebb korban már magassága) és a súlya rövid idő alatt sokat gyarapszik.

A felgyorsult növekedés kihat az alvásra is. A nyugodtabb éjszakák megint zaklatottabbá válhatnak. Bár egyes babáknál éppen ellenkezőleg hat a gyors növekedési fázis, így ezek a babák éppen ilyenkor alszanak jobban.

A gyors növekedési fázis jelei

A viselkedésben tapasztalható sajátosságok összhatása általában nyilvánvalóvá teszi, hogy egy gyors növekedési fázisban vagytok. Ezek ugyanis többnyire azonos életkorban alakulnak ki, és jellemzően megnövekedett étvággyal járnak. Ha szoptatod a babát, előfordulhat, hogy állandóan enni akar, és a szoptatás után sem tűnik jóllakottnak.

Nyűgösebb és idegesebb lehet, mint általában, többször is felébredhet éjszaka, vagy azért, hogy egyen, vagy azért, mert a növekedési hormonok ekkor a legaktívabbak, és megzavarják az alvásban. (Azt még senki nem döntötte el, hogy tulajdonképpen fáj-e a növekedés…)

Néhány baba többet alszik nappal, éjszaka viszont nyugtalanabb, másokra éppen ennek az ellenkezője igaz. Ha tehát az evési és alvási problémák egyszerre jelentkeznek, és a baba a megfelelő korban van, a bajokat a gyors növekedési fázis okozza.

Mit tehetsz?

Bár számodra nyugtalanítónak tűnhet a baba nyűgössége, furcsa étvágya és álmatlansága, az ő számára ez egy teljesen normális fejlődési szakasz. Alkalmazkodj a megváltozott étvágyához, etesd gyakrabban! A tejtermelésed is megnövekszik, és alkalmazkodik a baba igényeihez. Ha cumisüvegből táplálod, növeld a tápszeradagot 250 ml-rel.

Hogyan vészeld át a fejlődési ugrást?

Mindenekelőtt ne félj! Akármilyen nyugtalanítóan hatnak is a baba viselkedésében beálló változások, mindig tartsd észben, hogy ez a növekedés és fejlődés folyamatának természetes része. Ha szoptatod a babát, ügyelj a bőséges, egészséges táplálkozásra, hogy legyen energiád a megnövekedett tejtermeléshez, és figyelj az elvesztett folyadék pótlására. Ezek a fázisok nem tartanak tovább néhány napnál, a dolgok tehát hamarosan visszazökkennek a megszokott rendbe.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Judy Barratt – Hogyan altassunk kisbabát?