Baba

Ezeknél őszintébb fotók nem nagyon készültek korábban a szoptatásról

A szoptatás a rengeteg csodás pillanat mellett sok-sok kihívást is tartogat, amit Sophie Harris-Taylor fotós nem félt megmutatni a Milk fotósorozat kendőzetlenül őszinte képeivel.
2021. Augusztus 06.
Ezeknél őszintébb fotók nem nagyon készültek korábban a szoptatásról (Fotó: Getty Images)

A Milk fotósorozat Sophie Harris-Taylor brit fotós és anyuka munkáját dicséri, és legfőbb célja az, hogy megmutassa a szoptatás valódi arcát, hiszen az anyatejes táplálás nem csak a meghittségről szól. Őszinte és mély érzelmeket kiváltó fotóival Sophienak sikerült megörökítenie a szoptatással járó szeretetteljes, ugyanakkor nehézségeket is magában rejtő pillanatokat. 

“Mielőtt megszületett volna a kisfiam, sok más nőhöz hasonlóan az én fejemben is élt egy idealisztikus kép a szoptatásról, ma viszont már tudom, hogy ennek nem sok köze volt a valósághoz. A fényképek készítése során arra vágytam, hogy ne a jól megszokott oldaláról mutassam be az anyatejes táplálást – abban bíztam, hogy a fotóimat látva az emberek többet beszélnek majd a szoptatásról. Nem meggyőzni vagy lebeszélni szeretném az anyukákat a szoptatásról, sokkal inkább azt remélem, hogy sikerül őszintébb képet mutatni róla. Az édesanyákat saját otthonuk biztonságot nyújtó környezetében fotóztam, így talán azok a nők, akik végigjárták az anyatejes táplálással járó nehézségeket, az emlékeik felidézése mellett úgy érezhetik, hogy a kívülállók számára is érhetőbbé válik mindaz, amin épp keresztülmennek. Ma, amikor nyitottabban és őszintébben beszélhetünk a női testről, mint korábban bármikor, fontosnak éreztem, hogy valóságos és aktualizált tényekre épülő párbeszéd induljon el a szoptatással kapcsolatban is” – vallotta munkájáról a Milk megálmodója, Sophie Harris-Taylor.

Sophiet nagyon inspirálja, ha olyan hétköznapi témát mutathat be cseppet sem szokványos nézőpontból, ami valamilyen szinten az ő életének is része. Ezek közül az egyik legsikeresebb az Epidermis címet viselő fotósorozat volt, melyben különböző bőrbetegségben szenvedő nők álltak a kamerák elé, smink nélkül. 

Sophie, aki maga is kisgyerekes anyuka, nem sokkal kisfia születése után döntött úgy, hogy fotósorozatot készít a szoptatásról. “Azzal, hogy szoptatás közben fotózom az anyukákat, azt szeretném üzenni a nőknek, akik most kerülnek szembe a szoptatással járó nehézségekkel, hogy nincsenek egyedül, és nem ők csinálják rosszul a dolgukat!” 

Sophie a képek mellett a vele készített interjúkban is nyíltan beszél a mindennapok nehézségeiről. A Milk kapcsán arról mesélt például, hogy a millió csodás pillanat mellett élete egyik legnehezebb és legfájdalmasabb időszakát is a szoptatásnak köszönheti: a szoptatás alatti mellgyulladás miatt hónapokon át annyira erős fájdalmai voltak, hogy időnként úgy érezte, a szüléssel járó kínok eltörpültek mellettük. 

Amikor anyatejjel táplálta a kisfiát, egyszerre imádta és a háta közepére is kívánta ezt az időszakot. A gondolat, hogy csak ő szoptathatja meg a babáját, hatalmas büszkeséggel töltötte el, ugyanakkor sokszor annyira kimerült és erőtlen volt, hogy úgy érezte, ezt mégsem neki találták ki. Azon túl, hogy a nők megengedték neki, hogy az otthonukban  fotózza őket, még abban is partnernek bizonyultak, hogy megosszanak valamilyen személyes gondolatot az anyasággal és a szoptatással kapcsolatban. 

Az anyukák egyike beavatta Sophiet abba, hogy még a közvetlen környezetében is többen akadtak olyanok, akik ellenezték a nyilvános szoptatást, ezért próbálták őt szépen és kevésbé elegánsan is meggyőzni arról, hogy csakis az otthonában szoptassa a gyermekét. Neki az egyik legfőbb vágya az volt, hogy eljussunk végre arra a szintre, hogy senki ne kezelje tabuként azt, ha az éhes babákat jártukban-keltükben ott etetik meg az anyukák, ahol nekik a legjobban esik.

Sophie által készített fotókat, ITT tudod megnézni!