Terhesség

Tíz meglepő és érdekes tény az újszülött babákról

Hoztunk néhány különleges és izgalmas tényt az újszülött babákról.
2024. Április 10.
anya kisbabával
(Kép forrása: Getty Images)

Az újszülött babák természetesen nagyon aranyosak, és persze lenyűgözőek is. A következő érdekességeket tudtad a picikkel kapcsolatban?

Már az anyaméhben megtanulják az édesanyjuk hangját

A kilenc hónap során a kisbaba megtanulja az anya hangját, amit természetesen így születése után is megismer. Sőt, a Tinybeans szerint nem csupán egyszerűen megismerik a babák az édesanyjuk hangját, de jobban is szeretik más hangoknál és fokozott figyelmet mutatnak felé.

A zenékre is emlékeznek

Az anya hangja mellett másra is emlékezhetnek: a Helsinki Egyetem egy korábbi tanulmánya szerint azok a babák, akik az anyaméhben egy bizonyos altatódalnak voltak kitéve, több hónappal a születés után is felismerték a dalt.

Több csontjuk van születéskor, mint a felnőtteknek

Gondoltad volna, hogy az újszülött babák közel 300 csonttal születnek? Ezek a növekedésük során nőnek össze, így lesz később 206 csont belőlük.

A gyomruk kezdetekben nem nagyobb egy diónál

Az újszülött babák nagyon hamar jól tudnak lakni, és általában gyakran kell etetni őket. Ez nem véletlen, hiszen a gyomruk az első napokban csupán akkora, mint egy dió, és nagyjából csak négy-öt teáskanálnyi tej fér bele.

Ha sokáig néz a szemedbe…

Ha az anya és a baba sokáig néznek egymás szemébe, a szívverésük össze tud hangolódni. Sőt, egy 2017-es kutatás szerint, amikor a felnőttek és a babák egymásra figyelnek, az agyhullámaik is szinkronizálódnak. A kutatók szerint ez elősegíti a szociális fejlődést a kisbabáknál.

Veleszületett ritmusérzék

Lehet, hogy táncolni még nem tudnak az ütemekre, de a babáknak egy kutatás szerint veleszületett ritmusérzékük van. Olyan természetes ritmusfelismeréssel rendelkeznek, hogy észlelik a kimaradt dobütéseket egy ritmussorban. A kutatók szerint ennek az oka az lehet, hogy annyira sok időt töltenek az édesanyjuk szívverésének közelében.

Függőséget okozó illat

A kisbabád illata csodálatos, igaz? Ha úgy érzed, hogy szinte be sem tudsz telni vele, az nem véletlen. A Montreali Egyetem tanulmánya szerint a baba illata szinte függőséget okoz. Egészen pontosan aktiválja az agyban a jó közérzetért felelős jutalmazó központot. Az édesanyák számára pedig ez még erősebb dopaminhullámot jelent.

És a babád is imádja a te illatodat

A Baby Centre szerint a baba már a születése előtt érzi az illatodat, és hamar megszereti a természetes illatod, ami segít neki megnyugodni.

Sokkal gyorsabban tanulnak, mint a felnőttek

A baba folyamatosan tanulja az őt körülvevő világot, és az agya hihetetlen gyorsasággal alakít ki kapcsolódásokat. Ezért is érdemes beszélni hozzá, énekelni neki, felolvasni, amikor csak lehet. (És persze azért is, mert imádja a hangodat!)

Sokkal több ízlelőbimbójuk van

A kisbabáknak sokkal több az ízlelőbimbójuk, és nem csak a nyelvükön, de az egész szájukban. Még az anyaméhben meg is kóstolta az erős ízeket, amiket te is, és akár az élete későbbi időszakában is előnyben részesítheti ezeket az ízeket.

A Popular Science szerint a kisbabák másképp ízlelik is az ételeket, mint az idősebb gyerekek és a felnőttek. Születésükkor érzik az édes és savanyú ízeket, és előnyben részesítik az anyatej édességét. Egyes kutatások azonban azt sugallják, hogy a babák csak 2-3 hónapos korukban érzik a keserűt, és csak 3-4 hónapos korukban a sósat.

(Források: tinybeans.com, babycentre.co.uk, popsci.com)