Terhesség

Előrehoznák a harmadik hétre a szülés utáni hathetes kontrollt

Nagyon sokáig a nők úgy tértek haza a kórházból a szülés után, hogy alig tudtak valamit a rájuk váró fizikai, lelki és társadalmi kihívásokról. A legújabb ajánlások szerint azonban az orvosoknak is jobban kellene figyelniük a "negyedik trimeszterre".
2019. Május 11.
Nagyon fontos a frissen szült anyuka támogatása

Az amerikai nőgyógyászok szakmai szervezete, az American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) szerint például a szülés utáni hathetes kontrollvizsgálat túl későn van, ezt legalább három héttel előbbre kellene hozni. A posztpartum gondozásnak ugyanolyan folyamatnak kellene lennie, mint a terhesgondozásnak – ehelyett jelenleg egy vizsgálatot javasolnak. Hazánkban szerencsére a védőnők (többé-kevésbé) rendszeresen találkoznak a kismamákkal, ám a leterheltségük miatt általában nem jut annyi idő egy-egy anyukára, mint az ideális lenne. Az amerikai szakemberek szerint a szülés után maximum 12 héttel egy olyan teljes körű beszélgetésre, felvilágosításra is szükség lenne, melynek során a táplálástól és az alvástól, az érzelmi állapoton és a szexualitáson keresztül a fizikai felépülésig szinte mindent végigtárgyalnának az anyukákkal.

A szakemberek szerint ezekre az új irányelvekre azért van szükség, mert – meglepő módon – az USA-ban egyre több nő hal meg a szülés után, “Azzal is tisztában vagyunk, hogy a szülés utáni depressziót, a szoptatási nehézségeket is könnyebb megoldani, ha támogatást kap az anyuka, különösen közvetlenül a szülést követő hetekben” – mondta dr. Alison Stuebe szülész-nőgyógyász professzor a Parents.com-nak. A szakember azt is kiemelte, hogy bizonyos komplikációk (pl. terhességi diabétesz vagy preeklampszia) esetén más szövődmények kockázata is megnő, így az érintett kismamákra még jobban kell “vigyázni”, segíteni kell nekik a felépülésben, és megfelelő információkkal kell ellátni őket, hogy a problémák rizikóját csökkentsék.

Már akkor érdemes ezen az időszakon gondolkozni, még mielőtt megszületik a baba. A legtöbb várandós kismama hosszú időt tölt azzal, hogy szülési tervet készít, berendezi a babaszobát, összeállítja a babakelengyét – aztán, egyszer csak ott találják magukat egyedül egy újszülöttel. Ha jó előre tudjuk, kihez fordulhatunk a problémáinkkal (perinatális segítőhöz, szoptatási tanácsadóhoz, védőnőhöz, a helyi kismamás csoporthoz stb.) sokkal hatékonyabban meg tudjuk oldani a gondokat, és kevésbé fenyeget az a veszély, hogy tehetetlennek, magányosnak vagy elszigeteltnek érezzük magunkat.

(via)

Ezt is érdemes elolvasni: