Terhesség

A hüvelyi mikrobiomban beállt változás koraszülést okozhat

A Washington Egyetem Orvosi Iskolájának szakemberei afroamerikai nők körében végeztek vizsgálatot, és megállapították, hogy nagyobb a koraszülés aránya azoknál, akiknél az első és második trimeszter között a hüvely mikróbájában eltérés mutatkozott.
2017. Június 22.

Amint arról az American Journal of Obstetrics & Gynecology című lapban közzétett kutatást vezető Molly Stout beszámolt, azért afroamerikai nőket kísértek figyelemmel, mert körükben eleve gyakoribb a koraszülés. Az orvosi gyakorlatban azoknál a nőknél, akiknél fennáll a koraszülés veszélye hormonokat vagy antibiotikumot szoktak bevetni, illetve ágynyugalmat javasolnak, végső esetben pedig műtéti eljárás során bezárják a méhszájat.

A mostani eredmények fényében azonban lehet, hogy egy egészen újfajta módszerrel lehetne megelőzni a koraszülést, méghozzá azzal, ha a hüvely mikrobiomjára fordítják a figyelmet az orvosok, és szükség esetén szteroidokkal előzik meg, hogy az újszülött túl korán a világra jöjjön.

A vizsgálat során a szakemberek 77 várandós nőt kísértek figyelemmel, akik közül 24-en legalább három héttel a kiírt időpontnál korábban szülték meg gyermeküket. A kutatók valamennyi alany hüvelyében megvizsgálták a mikrobiomot, és megállapították, hogy a koraszülő nők esetében a mikróbákban az első és második trimeszter közötti időszakban jelentős változás állt be, míg a többieknél ilyen nem tapasztaltak.

A kutatók azért tartják nagyon fontosnak a vizsgálati eredményeket, mert minél előbb derül ki valakiről, hogy koraszülés veszélye áll fenn, annál hatékonyabb módon tudják megelőzni azt.

Kapcsolódó cikkek:

Előzd meg a koraszülést!

Koraszülés elleni gyógyszer a láthatáron!

Kicsi vagyok, korábban jövök…

Forrás: Medipress