Baba

Befolyásolja a szülés módja a kanyaró elleni oltás hatékonyságát

Egy friss nemzetközi kutatás szerint a császármetszéssel született gyerekek kevésbé védettek hiába kapják meg a kanyaró elleni védőoltást.
2024. Május 15.
baba talpa
Kép: Getty Images

A brit Cambridge-i Egyetem és a kínai Fudan Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy befolyásolja-e a szülés módja a gyerekek kanyaró elleni védőoltásának hatékonyságát. Több mint 1500 gyermektől vettek rendszeresen vért születésüktől kezdve 12 éves korukig. Azt követték nyomon, hogyan alakul a kanyaró elleni antitestek oltás utáni szintje a korai életévek során – olvasható a Cambridge-i Egyetem közleményében.

A kutatásból kiderült, hogy a császármetszéssel született gyerekek 12 százalékánál nem alakult ki immunválasz a kanyaró védőoltásra, így ők nem szereztek védettséget a betegséggel szemben. Eközben a hüvelyi úton született gyerekek körében ugyanez az arány csupán öt százalék volt. Az eltérés hátterében az újszülöttek bélflórájának fejlődése állhat: korábbi kutatások már igazolták, hogy hüvelyi szülés során a baba közvetlenül érintkezik édesanyja mikrobiomjával, ami aztán a saját immunrendszerük fejlődését is elősegíti. Császármetszés során azonban ez kimarad.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ezért rendkívül fontos lenne, hogy a császármetszéssel született gyerekek kapjanak egy második adag oltást is, hogy ők is biztosabban védetté váljanak.  A kanyaró az egyik legfertőzőbb betegség a világon.