Baba

Szülés utáni vérzés: mi számít túl soknak és hogyan kezeljük?

Szülés után, a gyermekágyi időszakban jelentkező vérzés teljesen normális folyamat. Lássuk, mi okozza, mit tehetünk és mi tekinthető kórosnak?
2020. Szeptember 07.
Szülés utáni vérzés: mi számít túl soknak és hogyan kezeljük? (fotó: Getty Images)

A szülés utáni, a gyermekágyas időszakban tapasztalható vérzés, más néven lochia, a regenerálódás természetes folyamatának része. A terhesség alatt a test sok változáson megy keresztül, szülés után megkezdődik a szervezet visszarendeződése. Ezt vérzés kíséri. A vérzés mértéke egyénenként változó ugyan, de azért van néhány alapvető közös jellemző.

Miért vérzek a szülés után?

Mindegy, hogy hüvelyi szülésről vagy császármetszésről van szó, a vérzés a szülés utáni hat hétig is eltarthat.

A baba megszületése után a méh elkezd visszahúzódni. A méhlepény helyén is vérzés keletkezik, a felgyülemlett szövetdarabok, váladékok ürülnek ki a vérzéssel.

A lochia az idő múlásával színében, mennyiségében, állagában és szagában is változik.

Kezdetben nagy mennyiségű vér távozik, általában a szülést követő 3-5 napban, színe élénk piros. A következő hetekben a vér színe egyre világosabb lesz, a folyamat végén szinte áttetszővé vagy sárgásfehérré is válhat. Ahogy a vér színe, úgy a mennyisége is változik: egyre kisebb lesz a mennyisége, és a kezdetben bűzös szag is egyre semlegesebbé, szagtalanná válik. Kezdetben előfordulhat, hogy ülés vagy fekvés után, amikor hirtelen felállsz, nagyobb mennyiségű vér ürül, ami akár darabos is lehet.

Lesz szülés utáni vérzésem császármetszés után?

Sok nő meglepődve tapasztalja, hogy a császármetszés után hüvelyi vérzése lesz, még abban az esetben is, ha nem voltak összehúzódásai. A vér a méhből származik, ott gyógyul, ahol a méhlepény leválik, gyógyul a műtét után. Tehát a császármetszés utáni vérzés hasonló lesz a hüvelyi szülés utáni vérzéshez.

Használhatok-e tampont a szülés utáni vérzéshez?

A gyermekágyas időszakban a betétek (kezdetben a nagyobb méretűek) használata ajánlott. Tampont nem ajánlatos használni, függetlenül attól, hogy hüvelyi szülésed volt-e vagy sem. A tamponhasználat növelheti a toxikus sokk szindróma kockázatát.

Mikor kell felhívnom orvosomat vagy szülésznőmet a szülés utáni vérzés miatt?

Fontos tudni, hogy mi számít intő jelnek, amikor mindenképp szaksegítségre van szükség:

 • Ha a vérzés mennyisége hirtelen megnövekszik vagy visszatér az élénkpiros szín, miután már barnás vagy rózsaszínes volt
 • Jelentős mennyiségű vérrögöt, alvadékot tapasztalsz, kb. akkorát, mint egy golflabda

Ha pedig ezeket tapasztalod, azonnal fordulj orvoshoz:

 • Hidegrázás
 • Homályos látás
 • Szédülés vagy gyengeség
 • Gyors szívverés vagy szapora légzés
 • Nyirkos bőr
 • Zavartság
 • Hányinger vagy hányás
 • Duzzanat a hüvely területén
 • Láz

Hogyan lehet optimalizálni a szülés utáni gyógyulást és gyógyulást?

Hat-nyolc hét alatt sokkal jobban fogod érezni magad – bár a teljes felépülés a születés után körülbelül egy évet vesz igénybe.

A szülés utáni regenerálódás üteme, gyorsasága teljesen egyénfüggő. Legyünk türelmesek magunkkal, hagyjunk időt a testünknek a visszarendeződésre. Ne siettessük a folyamatot, ha pedig bármiben bizonytalanok vagyunk, ne féljünk segítséget kérni.

Forrás: Mother.ly