Baba

Gyakori tünetek szülés után

A kisbaba születése sok nő számára élete legcsodálatosabb élménye - de fizikailag egyben a legtraumatikusabb is. A szülés után pedig a szervezetnek időbe telik a gyógyulás.
2020. Július 22.
Szülés utáni tünetek, amelyek teljesen normálisak (Fotó: Getty Images)

Milyen tünetek normálisak a regeneráció időszakában, és melyek azok, amelyek miatt érdemes lehet felkeresni a nőgyógyászt?

Vérzés

Teljesen normális, ha a szülés után erősebb vérzést, hüvelyi folyást tapasztal a kismama, amit a szaknyelv lochia néven ismer. Ennek hasonló szaga lehet, mint a menstruációs váladéknak, a kezdetekor sötétvörös színű, és vérrögökkel is járhat, amelyek akár szilva méretűek is lehetnek. 3 nap után enyhébb lesz, színe világosabb, 2 héten belül sárgásra változik, és 4-6 hét után abba kell maradnia.A folyás miatt betétet javasolt használni, tampont tilos. Ha 3 nap után is túl nagy a mennyisége, óránként többször kell betétet cserélni miatta, vagy a vérzés lassulása után ismét megnő a mennyisége, érdemes felkeresni a nőgyógyászt.

Görcsök

A méh mérete általában akkora, mint egy körte, ám a terhesség alatt jóval nagyobb lesz. Amikor visszahúzódik a normál méretére, gyakoriak lehetnek a görcsök – ez a folyamat 6 hétig is eltarthat. A görcsök jelzik, hogy működik a folyamat, amely el akarja állítani a vérzést ott, ahonnan a méhlepény levált. Időnként – különösen szoptatáskor – nagyon erősek lehetnek, van, aki az összehúzódásokhoz hasonlítja ezeket. 5 perc, vagy ennél rövidebb idő alatt azonban el kell múlniuk. Ha a fájdalom nem csak jön és megy, hanem sokáig fennáll, érdemes felkeresni a nőgyógyászt.

Sérülések, szakadások

Nem ritka, hogy a szülés hatására a hüvely területén a szövetek sérülnek, szakadások keletkeznek. Illetve előfordulhat gátszakadás, vagy gátmetszés is, amelyeket rendszerint utána össze is öltenek.Ezeket a területeket óvatosan kell megtisztítani a WC használata után, például egy spriccelős flakonnal, meleg vízzel, majd ezt óvatosan fel kell itatni, tilos dörzsölni. Segíthet a meleg vizes ülőfürdő is. A körültekintő tisztítás segíthet megelőzni a fertőzéseket.Ha mégis úgy gondolja az anyuka, hogy elfertőződött a seb, a sérülés, szakadás helye – ezt jelezheti láz, kellemetlen szagú folyás, növekvő fájdalomérzet -, javasolt felkeresnie az orvosát.

Vizelet- vagy székletszivárgás

A szülés során megnyúlhatnak a medence izmai, ezért nehezebb lehet kontrollálni a húgyhólyag, illetve a belek működését. Ez néhány héten belül javulhat. Az orvos javasolhat gátizomtornát, Kegel-gyakorlatokat a szivárgás megakadályozására. Ha a gyakorlatok fájdalmat okoznak, illetve ha a probléma nem szűnik meg a szülés utáni első vizsgálatig, arról feltétlenül beszélni kell az orvossal.

Székrekedés

A szülés után néhány napig teljesen normális a bélmozgás lassulása, de ha nem szűnik meg a székrekedés, azt jelezni kell az orvosnak. Ő javasolhat székletlágyítókat, zöldséget, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák fogyasztását, bőséges folyadékbevitelt. Ha a probléma később sem szűnik meg, érdemes ismét konzultálni az orvossal.Forrás: verywellfamily.com