Terhesség

Szülés: 11 tanács, hogy elkerüld a gátszakadást

A legtöbb nő fél a vajúdás és a szülés fájdalmaitól, ami teljesen normális, hiszen nem tudják, mi vár rájuk. A gátszakadás egyike azon eseményeknek, ami félelmet kelt a kismamákban. És sajnos okkal, mert a nők 90%-a a szülés során gátsérülést szenved el.
2016. December 01.

Szülés: 11 tanács, hogy elkerüld a gátszakadást

Az alábbi 11 tanács segít csökkenteni a gátszakadás kockázatát.

1. Étkezz helyesen, mozogj rendszeresen!

A helyes étrend betartásával és a rendszeres testmozgással a bőr rugalmasabbá válik, az izmok erősödnek, a vérkeringés javul. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a terhesség alatt felhagynak a testmozgással. Pedig a vajúdás, a szülés igazi maraton, a nyomás erőt és rugalmasságot igényel. A szex is fontos! Az orgazmus javítja a vér áramlását a hüvelyben és edzésben tartja a szöveteket. Úgyhogy csak bátran (hacsak az orvosod kifejezetten nem tilt el tőle)!

2. Okosan válassz szülészetet, kórházat!

Az, hogy hol szülsz, befolyással lehet a szülés kimenetelére. Vannak intézmények, ahol türelmesebbek és gyengédebbek a szülés alatt az anyával, mint másutt. Szülés előtt járj utána, a kiszemelt kórházban milyen eljárásokat használnak, odafigyelnek-e a gátvédelemre vagy minden esetben gátmetszést alkalmaznak.

3. Végezz Kegel-gyakorlatokat!

A medencefenék gyakorlatokra szükséged lesz a szülés alatt is, ezért gyakorolj rendszeresen. A tolási szakaszban, de még akkor is hasznát veszed a Kegel-gyakorlatoknak, amikor a babád egyre lejjebb és lejjebb helyezkedik vajúdás alatt. A gyakorlatok megerősítik azokat az izmokat, melyekre a nyomás során szükséged lesz.

4. Masszírozd a gátat!

Először fogsz egy babát kinyomni magadból, jó, ha felkészíted a gátad. A gátmasszázs csökkenti a gátszakadás kockázatát első hüvelyi szülés esetén is. A hüvely és medencefenék izmainak nyújtása felkészíti a tested a szülésre és megóvhatja a kismedencét a sérülésektől. A szülés toló szakaszában az orvos, szülésznő is végezhet gátmasszázst, a gát nyújtása segít, hogy könnyebben haladjon lefelé a baba feje.

5. Ha egy mód van rá, kerüld el a gátmetszést!

A gátmetszés egy sebészeti beavatkozás, mellyel megnövelik a hüvely kimenetének méretét. Egyes orvosok rutinszerűen alkalmazzák, mások csak akkor, ha valamilyen egyéb módszerrel (például vákuummal) avatkoznak be a szülés folyamatába. A természetes gátszakadás még mindig jobb, mint a gátmetszés. Hogy miért?- A gátmetszés növeli az esélyét egy további szakadásnak. Ez azért fordulhat elő, mert a baba feje nekinyomódik ennek a vágásnak és még mélyebb sérülést okoz a gátizomban.

– A szakadás könnyebben gyógyul, mint a vágás.

– A sebhely megakadályozza a gátat abban, hogy a későbbiek során nyúlni tudjon, ezzel még nagyobb károkat idéz elő a jövőbeni szülések során.

– A gátmetszés fertőzést, gátsérülést, vizelet- vagy széklettartási problémákat és fájdalmas szexet eredményezhet.

6. Legyen dúlád!

A dúla jelenléte bizony nagyban hozzájárul ahhoz, hogy elkerüld a gátszakadást. Enyhíti a stresszt, oldja a feszültséget a vajúdás során. Tudja, mikor milyen pozícióra van szükség a vajúdás alatt, és azt is, hogy milyen módszerekre van szükséged, hogy nyugodt és erős maradj.

7. Kerüld el az epidurálist!

Tanulmányok kimutatták, hogy azoknak a nőknek, akik nem kaptak fájdalomcsillapítót vajúdás alatt, ép maradt a gátjuk. Ennek két fő oka is van. Az egyik, hogy ha epidurális érzéstelenítést kapsz, esélyed sincs megtalálni azt a pozíciót, amire szükséged van. A hátadon fekszel és nyomsz, nem tudod, hogy helyezkedj. Másodszor, ha epidurálist kapsz, nem érzed, mi történik a testedben, nem tudod, mire van épp szükség. Akkor nyomsz, amikor mondják, pedig lehet, hogy a tested még nem áll rá készen. Ezek miatt az okok miatt nő a gátszakadás esélye.

8. Vajúdj vízben!

A legtöbb ember számára egy meleg fürdő vagy zuhany a tökéletes hely a relaxálásra. Ugyanez a helyzet akkor is, ha terhes vagy és vajúdsz. A víznek rengeteg előnye van, ezek közül az egyik, hogy lágyítja a szöveteket.

9. Vegyél fel jó tolási pózt!

A tolószakasz alatti testhelyzet nagyban befolyásolja, hogy történik-e gátszakadás vagy sem. Hogy minimalizáld ennek az esélyét, ezek közül a pózok közül válassz:

– legyél négykézláb

– ha állsz, ülsz vagy térdelsz, hajolj előre

– feküdj az oldaladonA guggoló és térdelő helyzet is jó lehet a tolás során, arra ügyelj, hogy a térdeid ne legyenek túl messze egymástól, mert úgy a gát megfeszül és könnyen szakadhat. A legjobb testhelyzet az lesz, amit érzel, a tested jelezni fogja, mire van szüksége.

10. Lélegezz gyakrabban tolás közben!

Légzés közben jobban tágul a medencefenék. Ahogy a baba elindul lefelé, késztetést érzel, hogy nyomj. Ez jó és normális. De vigyázz a testedre. Ha visszatartod a levegőt, hogy minden erőddel egy nagy nyomásra összpontosíts, könnyen megsérülhetsz. Lélegezz az összehúzódások alatt, ezzel könnyíted a baba lassú haladását lefelé és kevésbé sérül a gátad.

11. Használj meleg borogatást!

A toló szakaszban, ahogy egyre közeledik a baba születése, sokat segíthet, ha meleg borogatást tesz a szülésznőd/dúlád a gátadra. A meleg borogatás növeli a vér áramlását az adott területen.A fenti 11 tanács segít csökkenteni a gátszakadás és gátmetszés esélyét, használd őket! Amennyiben további kérdésed van, kérdezd orvosodat.(A cikk forrása: pregnantlife.net)Kapcsolódó cikkek gátsérülés témában: