Baba

Néhány fontos dolog, amit érdemes tudnod a szülés utáni hasról

Teljesen normális, hogy a test megváltozik a várandósság és a szülés után. Ha a baba világrajövetele után még mindig megvan a pocakod, tudd, hogy nem vagy egyedül.
2022. Február 17.
Néhány dolog, amit érdemes tudni a szülés utáni hasról (Fotó: Getty Images)

Teljesen normális, hogy a test megváltozik a várandósság és a szülés után. Ha a baba világrajövetele után még mindig megvan a pocakod, tudd, hogy nem vagy egyedül.

A nagyobb, nyilvánvalóbb dolgoktól kezdve a kevésbé észrevehetőkig, a várandósság és a szülés az élet minden aspektusában hozhat változást. Ahogy a parents.com is írja, bár sok változásra – például az álmatlan éjszakákra – előre számít az édesanya, arra talán nem volt felkészülve, arra, hogy a terhesség hogyan alakítja át a testét. Bár teljesen érthető, ha a szülés utáni napokban rákeresel arra, hogy “Meddig lesz még a szülés utáni hasam?”, emlékezz arra is, hogy te (és a tested is) csodálatos dolgot tettetek: benned fejlődött egy emberke, és ezt meg kell ünnepelni.

Emlékeztesd magad erre a csodára, amit tettél” – mondta a portálnak Chaye McIntosh, a ChoicePoint Health klinikai igazgatója.  “Emlékeztesd magad arra, hogy a baba, akit a karjaidban tartasz, megéri a striákat és a pocakot. Emlékeztesd magad arra, hogy úgy vagy szép, ahogy vagy. És ne feledd, hogy a babádnak erős, magabiztos és odaadó szülőre van szüksége – és nem az a fontos, hogy lapos legyen a hasa.” Hozzátette, hogy ezek a változások teljesen normálisak: “Ezek a legtermészetesebb dolgok.”

Ennek ellenére teljesen érthető a vágyad, hogy vissza szeretnéd nyerni a baba előtti tested. Önmagad akarsz lenni, és önmagadnak érezni magad. De nem számít, hogy nézel ki – vagy inkább az, hogy milyen a hasad -, akkor is az vagy. A striák ezen nem változtathatnak, és némi megereszkedett bőr nem veheti el az identitásodat.

Következzen néhány dolog, amit érdemes tudni a szülés utáni hasról.

Milyen lesz a hasam szülés után?

Ahogy minden ember, úgy minden terhesség is más. Ez pedig azzal is együtt jár, hogy nincs egy általános, mindenkire megfeleltethető válasz erre a kérdésre. A hasad a szokásosnál puhább és/vagy kitágultabb lehet. De tűnhet puffadtnak, vagy akár “leeresztettnek” is. Vannak, akik luftballonhoz hasonlítják a szülés utáni hasukat. A hason striák is lehetnek, és a linea nigra – egy sötét, függőleges vonal a pocakon – szintén megjelenhet.

Minden szülés utáni has másképp néz ki, ahogy minden várandós pocak is más” – idézi a portál Nicole Ninat, klinikai szociális munkást. “Néhányan azt tapasztalják, hogy a hasuk gyorsan, néhány órán belül a szülés után ‘leereszt’, míg mások hetekig, sőt hónapokig vagy évekig látják kidudorodónak. De függetlenül attól, hogy hogyan néz ki a hasad, ne feledd, hogy teljesen természetes – és normális -, és a tapasztalatod is egyedi a számodra.”

“Normális”, ha szülés után kinyúlt a bőr a hasamon?

Sokaknak lesz megnyúlt vagy megereszkedett a bőre a hasán a szülés után. Ez normális és teljesen természetes – és gyakori panasz. Mielőtt azonban magadat vagy a testedet okolnád, hogy miért nem “húzódik vissza”, érdemes belegondolni abba, hogy ebben számos tényező játszik szerepet. A terhesség alatt a hasat körülvevő bőr fokozatosan megnyúlik, hogy alkalmazkodjon a növekvő babához. A szülés után több hétbe vagy akár hónapba is telhet, amíg a has körüli bőr “visszahúzódik”, de vannak, akik úgy tapasztalhatják, hogy a bőrük teljesen elvesztette a rugalmasságát.

Előfordulhat szétnyílt hasizom (diastasis recti) is, ami egy rés kialakulását jelenti a jobb és a bal hasizmok között, és gyengíti az ezeket összetartó kötőszövetet.

Mikor lesz a szülés utáni hasam újra a megszokott?

Sokan szeretnék tudni, hogy mikor tér vissza a testük a “normális kerékvágásba”, de a válasz meglehetősen összetett és árnyalt. A szülés előtti alak és méret hatással lehet a szülés utánira, és az aktivitási szint is szerepet játszhat ebben, akárcsak a has növekedésének üteme. Az étrend és a genetikai is befolyásolhatják a test változásait. De a gyerekek száma is számít, hiszen teljesen más lehet az első baba után, mint a harmadik vagy a negyedik gyermek születését követően.

A portál szerint azonban annak a feltételezése, hogy a test a szülés után ismét a régi lesz, része a problémának. Mert vannak olyanok, akiknek soha nem lesz a régi a testük, hanem megváltozik, új alakja, formái lesznek. Vannak, akiknek a terhesség előtti lesz az alkatuk, de bizonyos jellemzők megváltoznak. Lehetnek például striái, vagy megereszkedett bőre, vagy mindkettő. Nincs egy megszokott és megfelelő módja annak, hogy nézünk majd ki a gyermekvállalás után. Nem számít, mi történik a szülés után, azt érdemes észrevenned, hogy a tested erős. Rugalmas. Te pedig pontosan ott vagy, ahol lenned kell.

“A szülőség kívül-belül megváltoztat” – mondta el Veronda Brooks-Bellamy terapeuta és életvezetési tanácsadó. “Legyél jelen, vond el a fókuszt a hasadról, és helyette figyelj magadra és a mentális egészségedre.” Legyél türelmes. Legyenek reális elvárásaid, és legyén magaddal szemben megbocsájtó.

“Teljesen normális, hogy az újdonsült anyák kényelmetlenül érzik magukat, amikor a hasuk visszahúzódik, és meg kell birkózniuk a baba növekedéséhez szükséges bőrrel, zsírral és folyadékkal” – fogalmazott Nina. “Arra bátorítom az újdonsült szülőket, hogy próbálják meg növelni az önbizalmukat, különböző módszerekkel, például hajfestéssel, sminkeléssel, megerősítő dolgok olvasásával, körömlakkozással, és más kis lépésekkel, hogy jobban érezzék magukat.”

A naplóírás is segíthet, különösen, ha a bejegyzéseket a sikerekről írod. Használd kiindulásként a “büszke vagyok rá” kifejezést. Tegyél olyan dolgokat, amiket szeretsz, különösen olyan emberek társaságában, akik inspirálnak, felemelnek – ezek a tevékenységek is segítenek, hogy jobban érezd magad.

Ha ezután is nehezen fogadod el az új alakodat, és ez az önbecsülésednek sem tesz jót, érdemes lehet egy mentális egészségügyi szakember segítségét kérned, javasolja Nina.

Cikk forrása: parents.com