Terhesség

6 testrész, ahol striák jelenhetnek meg a terhesség alatt

Ha babát vársz, a bőrödön alakulhatnak ki striák - néha olyan testrészeken is, amelyekre nem is számítanál.
2020. Október 30.
6 testrész, ahol striák jelenhetnek meg a terhesség alatt (Fotó: Getty Images)

A striák kialakulásának kockázatát növelheti néhány tényező, ilyen lehet például az életkor, illetve a családi halmozódás. További tényezők lehetnek még többek között a bőr rugalmassága, a súlygyarapodás mértéke, a táplálkozás és a folyadékfogyasztás.

Nem csak a hason alakulhatnak ki a striák, hanem akár a következő testrészeken is.

Csípő

A csípő a striák egyik elsődleges célpontja lehet, hiszen a várandósság alatt felszedett súly miatt kiszélesedhet ez a terület. Néhányaknál ezek a striák a csípő egyik oldalán indulnak, és egy nagy vonallal a másik oldalon érnek véget, míg másoknál a két különböző oldalon külön jelennek meg. A csípő oldalán kialakuló striák általában halványabbak.

Mellek

Mivel a mellek is nőhetnek a terhesség során, akár a mellek tövében is fel lehet fedezni halvány, ezüstös csíkokat. Ezek néha csak a mellek alján vagy oldalán jelennek meg, de időnként a mellek egész felületén lehetnek. Ne feledd, nem mindenkinél alakulnak ki striák, és nem mindnenhol. Lehetséges, hogy a melleid növekedése nem járt sriákkal ezen a területen.

Lábak

Akár a lábakon is jelenhetnek meg striák, főként a combok belsején, ha valaki hajlamos rá, hogy erre a területre szedjen fel súlyt. Megjelenhetnek még a térdek környékén is, és gyakoribbak a lábak hátsó részén is.

Felkarok

A felkarok belső részén is alakulhatnak ki striák. Ezeket többségében nehéz észrevenni, de megjelenésükkor, friss állapotukban feltűnőbbek lehetnek.

Hát

A háton lévő striák általában a hát alsó részén, közvetlenül a derék alatt jelenhetnek meg. Illetve az is lehetséges, hogy valaki a fenekén fedez fel striákat.

Szeméremdomb

Előfordulhat, hogy a pocak miatt már nem is látja az anyuka ezt a területet, amelyen szintén megjelenhetnek striák. A legtöbben ezeket a striákat csak a szülés előtt vagy után veszik észre.Forrás: verywellfamily.com