Terhesség

Miről árulkodik a terhes pocak mérete és alakja?

A baba neme nem jósolható meg a terhes pocak mérete vagy alakja alapján, mégis sok dologról árulkodik, hogy milyen a kismama hasa a várandósság idején.
2019. Szeptember 16.
Miről árulkodik a terhes pocak mérete és alakja? (Forrás: iStock)

Miért vannak olyan nők, akik 6 hónapos terhesek, de alig látszik ez a hasukon? Más várandósok miért tűnnek úgy, mintha ikreket, sőt, akár hármasikreket várnának, holott csupán egy babájuk lesz? Mit jelent, hogy magasan vagy alacsonyan áll a has? Minden terhesség különböző, és ebbe beletartozik az is, hogy a has alakja és mérete is mindenkinél más – és számos dologról árulkodik is.

Jelzi a csecsemő nemét?

Hegyes a pocak, ha kisfiút vár az anyuka, és mélyre lógó, kerek, ha kislány lesz? A várandós nők pocakjának alakja és a születendő baba neme között semmiféle összefüggés nincs: ha kíváncsiak vagyunk, kisfiú vagy kislány lakik-e odabent, akkor a legjobb, ha a terhesség 20. és 24. hete között végeztetünk egy ultrahang vizsgálatot. A genetikai tesztekkel pedig még biztosabbra mehetünk ez ügyben.

A pocak mérete jelzi a baba méretét?

Azelőtt, hogy a korszerű orvostechnológiai eszközök elterjedtek volna, a pocak mérete alapján tudták felmérni az orvosok, mekkora lesz majd a születendő baba. A méh tetejétől hosszában és szélességében is lehet mérni a szeméremtest határáig a pocak méretét, azonban ezzel pontos méretet nem, csak becslést lehet adni a babáról. Ha valakinek hatalmas a pocakja, még az sem jelenti azt, hogy óriási lesz a babaha valaki más bocsátkozik ilyen jóslatokba, aki nem az orvos, arra nem érdemes hallgatni.

Érdemes hasra edzeni?

Az, hogy egy nő miként viseli a terhes hasát, attól is függ, milyen állapotban vannak a hasizmai. A fitt, izmos hölgyeknél valószínűbb, hogy a pocakjuk kisebb és magasabban állóbb lesz, ha teherbe esnek, mert erősebbek a hasizmaik, ezek pedig segítenek beljebb tartani a babát, így nem dudorodik ki annyira a has.

Minden terhességnél ugyanolyan a has?

Egy első gyermekes édesanya a szülés után visszanyerheti a terhesség előtti alakját, a hasról is el lehet tüntetni az esetleges felesleget, de a hasizom soha nem lesz ismét olyan, mint korábban volt. Az első terhességnél valószínűleg csak később kezd el látszani a pocak, míg a második vagy harmadik várandósság alatt már korábban látszani fog.

Hatással van a magzatvíz a testsúlyra?

A magzatvíz segíti a baba lélegzését az anyaméhben, és szabad mozgást is biztosít neki. Mennyisége nagyjából a terhesség 36. hetéig növekszik, és ezután kezd csökkenni. A terhes nők súlygyarapodásának 8%-át adja a magzatvíz mennyisége, amelynek túl alacsony vagy túl magas szintje a terhesség szövődményeinek lehet a jele.

A baba helyzete is hatással van a pocak alakjára és méretére?

Sok anyuka tapasztalja, hogy láthatóvá válik a baba lábának lenyomata egy pillanatra a pocakján, ha a kicsi rúg egyet. Ez alapján nem meglepő, hogy ha a baba változtat egy kicsit a helyzetén, az hatással lehet a pocak alakjára is. Amikor a baba oldalirányba fekszik, akkor a pocak szélesebb lehet – ez normális pozíció a terhesség elején és közepén. A 35. héttől a babák fejjel lefelé is fordulhatnak, ami megváltoztatja a has alakját is. Ha lejjebb kezd ereszkedni a baba a 38. hétnél korábban, arról figyelmeztetni kell az orvost is, mert ilyen esetben nagyobb a koraszülés esélye is.

(Cikk forrása: smartparenting.com.ph)

Kapcsolódó írásaink: