Terhesség

Nem vette észre, hogy terhes? Nem látszott a hasán?

Időről időre megjelennek olyan történetek, amikor az édesanya a szülés pillanatában tudta meg, hogy gyereket vár. Ilyenkor mindig felmerül, hogyan nem vette észre, hogy terhes, nem nőtt a hasa? Mégis mikor kezd látszani a terhes pocak?
2023. Május 23.
Csodálkozó nő
Kép: Getty Images

Zuhanyzás közben szült az anya, aki nem vette észre, hogy terhes. Hasfájással ment az ügyeletre, kiderült, hogy terhes.  Nem tudta, hogy terhes, a repülőn szült – ilyen és ezekhez hasonló történetek röppenek fel időről időre, amit általában kétkedve fogad mindenki, aki valaha terhes volt. Semmi súlygyarapodás, reggeli émelygés, sóvárgás? Hogy lehet, hogy nem látszott a hasán?

Mikor kezd látszani a pocak?

A kézenfekvő válasz, hogy ez nagyon egyén- és testalkatfüggő. Egy vékonyabb, laposabb hasú kismamánál látványosabb lehet a gömbölyödés. A terhességek száma is meghatározó lehet: az első gyermeküket váró anyukáknál általában később kezd el nőni a has, mint azoknál, akik már szültek, mert utóbbiaknál a méh izmai már egy kicsit megnyúltak. Az ikreket váró kismamáknál is látványosabb a növekedés, hiszen itt kettő (vagy több) magzat növekszik.

Az idősebb kismamáknál általában hamarabb látszik a növekvő has, és az sem mindegy, hogy milyen a méh helyzete: hátrahajló méh esetében is később várható, hogy mások számára is látható legyen a terhesség.

Általánosságban elmondható, hogy a terhesség 12-16. hetében már meglehetősen látványos, ha valaki babát vár. A HáziPatika egy korábbi cikkében megkérdezett szülész-nőgyógyász többször is találkozott olyan kismamákkal, akik nem vették észre, hogy terhesek. Érdekes, hogy bár azt gondolnánk ez bizonyára azokra jellemző, akik először várnak gyereket, de éppen ellenkezőleg, több gyermekes édesanyáknál jóval gyakoribb ez a jelenség. A háttérben valószínűleg az húzódik meg, hogy az édesanya kevésbé figyel a testére, alapból rendszertelen a menstruációja, a tüneteket máshogy értelmezi, mert fel sem merül benne, hogy terhes lehet.