Terhesség

Mi az oka a “terhességi ragyogásnak”?

Sok kismama kapja azt a bókot a várandóssága alatt, hogy "szinte csak úgy ragyog". Ez egy olyan jelenségre utal, amely a terhesség alatt gyakran látható a terhes anyukák arcán.
2021. Április 14.
Mi az oka a "terhességi ragyogásnak"? (Fotó: Getty Images)

A Healthline.com szerint, míg maga a “terhességi ragyogás” kifejezés legendának hangzik, valójában több orvosi magyarázat is van rá.

Arra, hogy mikor jelentkezhet ez a ragyogás, nincs egy meghatározott időkeret, de nagyobb a valószínűsége akkor, amikor a terhesség miatt bekövetkező változásokat leginkább tapasztalja a testén a kismama, különösen a második trimeszterben. A bőröd változása nem állandósuló jelenség, és valószínűleg nem sokkal a szülés után el is múlik. Ahogy a terhességgel járó más tünetekre, változásokra is igaz, a terhességi ragyogás sem ugyanakkor jelentkezhet mindenkinél, és van olyan is, hogy valaki ezt nem tapasztalja magán.

Mi okozhatja a terhességi ragyogást?

A közhiedelem szerint ennek a ragyogásnak az oka a boldogság, és vannak olyan elképzelések is, melyek a baba nemével hozzák összefüggésbe. Ugyan a kismamák valóban boldogok és izgatottak lehetnek a várandósságuk idején, a ragyogó bőrnek azonban számos orvosi oka lehet.

A hormonszintek ingadozása

A terhesség alatt felszabaduló hormonok megnövekedett mennyiségének hatására kipirulhat a bőr, ami kölcsönözheti azt a ragyogó megjelenést, amiről sokan beszélnek. Ilyen hormonok például az ösztrogén, a progeszteron és a hCG (humán korion-gonadotropin).

Fokozott vérkeringés

Az anya szervezete a terhesség alatt több vért termel, aminek az oka az, hogy a méhének és a létfontosságú szerveinek is több vérre van szüksége a fejlődő baba miatt. Az vérmennyiség ilyen mértékű növekedése az ereket is tágítja, aminek köszönhetően a bőr kipirul.

Zsírosodhat a bőr

Néhányan a faggyúmirigyek fokozott faggyútermelését tapasztalják, aminek hátterében szintén a hormonok szintjének ingadozása áll. Ez is okozhatja, hogy ragyogóbb a bőr. Továbbá a növekvő vérmennyiség is fokozhatja a faggyúmirigyek munkáját. Ez különösen gyakori azoknál a nőknél, akiknek egyébként is zsíros vagy kombinált a bőrtípusuk. A bőr fokozott zsírosodásának a nem kívánt mellékhatása lehet a pattanások kialakulása.

A bőr tágulása

A fokozott vérkeringés és a hormonális változások mellett a bőr tágulása, megnyúlása is hozzájárulhat a terhesség alatti ragyogáshoz.

Melegkiütések

A terhesség alatt nem ritka, hogy a megszokottnál jobban melege van a nőknek. Ez nem csak a hormonok miatt van így, de az extra súly miatt is növekedhet a testhőmérséklet. Ez melegkiütésekkel és/vagy hőhullámokkal is együtt járhat, amelyek mind eredményezhetik a bőr ragyogását is.

Már meglévő bőrproblémák súlyosbodása

Bizonyos bőrbetegségek, például az ekcéma, a rosacea vagy a pikkelysömör tünetei súlyosbodhatnak a terhesség idején. A megnövekedett vérkeringés és a hormonok miatt kipirultabb lehet a bőr, és feltűnőbb, amit néha (tévesen) terhességi ragyogásnak vélhetnek.