Terhesség

Ezért van melege állandóan a kismamáknak

Mindegy, hogy a legnagyobb kánikula van vagy decemberi hideg, a terhesség egyik velejárója, hogy a kismamának állandóan melege van.
2021. Március 08.
Ezért van melege állandóan a kismamáknak (fotó: Getty Images)

Annak, hogy sűrűn melege van a kismamának az egyik legfőbb oka, hogy terhesség alatt az anyai vér mennyisége akár 50 százalékkal is több lesz, azért, hogy megfelelő mennyiségű oxigént és tápanyagot szállítson a magzatnak. Az erek kitágulnak, ez is azt az érzetet kelti, hogy melegünk van.

A szív lépést tart ezzel a változással és gyorsabban pumpálja a vért, a magasabb pulzus pedig felpörgeti az anyagcserét, ami kissé megemeli a testhőmérsékletet. Az anyagcsere változás akár 1°C-kal megemelheti a testhőmérsékletet.

Természetesen a hormonális változások is szerepet játszanak abban, hogy úgy érezzük, állandóan melegünk van: a hormonháztartás változása a hőtűrő képességet is befolyásolja, akár hőhullámok is rátörhetnek a kismamára.

Szülés után azonban minden rendeződik. Addig is fontos a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás, főleg, ha ránk tör a hőhullám. A réteges öltözködés is jó szolgálatot tesz, ha melegünk van, legyen mitől megválnunk.

Tehát a kicsit magasabb testhőmérséklet, a hőhullámok és az izzadás teljesen természetes jelenség a terhesség alatt.

(Cikk forrása: healthline.com)