Terhesség

Kóros, ha szülés után folyásunk van?

Terhesség alatt és szülés után sok olyan tünetet fedezhet fel magán a kismama, melyek szokatlanok, így nehéz eldönteni, vajon természetes állapotról van-e szó, vagy pedig érdemes orvoshoz fordulni.
2019. November 03.
Kóros, ha szülés után folyásunk van? (Fotó: iStock)

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát a szülés utáni folyásról beszélt.

Mi az a gyermekágyi folyás?

A baba világrajövetelét követően a méhből eltávozik a magzatot addig tápláló placenta, vagyis a méhlepény és a burok. Ez után a méh belső falán, seb keletkezik, ami a gyermekágyi időszak során fokozatosan begyógyul. Ez vérzéssel jár, ezt nevezi a népi nyelv tisztulásnak, amely szaknevén a lochia, ami leukocitákat, histiocitákat, baktériumokat és apró szövetdarabkákat is tartalmazhat. Ez a folyás legtöbbször végig kíséri a gyermekágyi időszakot, mely kezdetben élénk piros színű, lehet kissé alvadékos, később barnássá válik, majd fokozatosan halványodik sárgás folyássá, majd fehérré. A 6 hét során a folyás mértéke változhat, természetesnek számít, ha egyik nap kevesebb, másik nap esetleg nagyobb mennyiség ürül. Ezt befolyásolja például a gravitáció (fekvés során kevesebb tapasztalható), és a szoptatás is, mely során több váladék ürül, mivel ekkor fokozódik a méhösszehúzódás, ami elősegíti a lochia távozását.

Mikor keressünk fel egy orvost?

Ahogy említettük, a gyermekágyi folyás 6-8 hétig tart, és színe az idővel változik, halványabb lesz, végül fehér folyássá válik. Gond akkor van, ha túlságosan elhúzódik, túl nagy mennyiségű, ami nem csökken még időszakosan se, nem halványul, valamint nagyobb, alvadt vérdarabkák távoznak. Figyelemfelhívó jel továbbá, ha viszketés kíséri, illetve kellemetlen szagúvá válik (normál esetben a lochia édeskés szagú).

Bajt jelez továbbá, ha a kismama belázasodik (gyermekágyi láz), melynek oka fertőzés, gyulladás, mivel kórokozók kerülnek a méhlepény után maradt sebbe. Előfordulhat az is, hogy a méhben méhlepény darabkák maradnak, ami azért baj, mert ez nemcsak a gyulladásoknak ad kiváló táptalajt, hanem a bő vérzéssel járhat.

Hogyan lehet kezelni a kóros gyermekágyi folyást?

Először is azt kell tisztázni, mi is okozza a problémát. Amennyiben csak “egyszerű” hüvelyi fertőzésről van szó, úgy gombaölő/baktériumölő gyógyszerrel, hüvelykúppal kell kezelni (természetesen figyelembe véve azt, ha a kismama szoptat), melyet érdemes kiegészíteni lactobacillus-helyreállító kúrával, ez inkább a késő gyerekágyban fordul elő.

Ha gyermekágyi lázzal, gyulladással áll szemben, akkor antibiotikum kúrával, esetleg jódos méhüreg öblítéssel, óvatos kaparással ma már az állapot igen hatékonyan orvosolható. Ha a csekély méhösszehúzódások miatt nem ürül ki kellő ütemben a méh, akkor olyan gyógyszeres/injekciós terápia áll a rendelkezésre, mellyel felgyorsítható a folyamat, az összehúzódások elősegíthetők, a méh jobban kiürül.

Forrás: Nőgyógyászati Központ

Kapcsolódó írásaink:

 

Forrás: Nőgyógyászati Központ