Terhesség

5 intim változás a szülés után

A terhesség és a szülés elképesztő változásokat okoz a női testben, ezek egy része jól látható, mások viszont kifejezetten intimnek számítanak. Hogyan változik meg a hüvely?
2019. Február 16.
Ezekről az intim változásokról is fontos tudni

Azt minden kismamának elmondják, hogy a kisbaba születése utáni első hónapokban készüljön fel a kevesebb alvásra, a maratoni szoptatásokra, és arra, hogy teljesen megváltozik az élete. Arról azonban sokkal kevesebbet beszélünk, hogy a női test milyen változásokon megy keresztül, és még inkább tabuként kezeljük azt, hogy az intim testrészeinkkel, így a hüvellyel mi minden történik a szülést követően. “Minden nő megtapasztalhat valamilyen vaginális változást a szülés után, és senkinek nem lesz olyan a hüvelye, mint a terhessége előtt” – mondja dr. Alyssa Dweck szülész-nőgyógyász. Jó hír azonban, hogy a változások egy része csak ideiglenes, és például a hormonális egyensúly rendeződésével a hüvely is visszanyeri (legalábbis nagyjából) a korábbi állapotát. Emellett pedig mi magunk is sokat tehetünk a gyorsabb regenerálódás érdekében. Lássuk, milyen változásokra számíthatunk!

Kitágult hüvely

Teljesen normális, hogy egy görögdinnye nagyságú újszülött világra hozatala után a medencefenék izmai meglazulnak, tónustalanná válnak. Emiatt a hüvely is tágabb, lazább lesz, főleg a szülést követő első évben. Ennek mértéke számos tényezőtől függ, például attól, hogy mennyi ideig tartott a vajúdás és mekkora volt az újszülött. Az intimtorna-gyakorlatokkal meggyorsíthatjuk a regenerációt, és az is sokat segíthet, ha ügyelünk a testsúlyunkra és igyekszünk eleget pihenni, mozogni.

Hüvelyszárazság

Míg az első változás csak a hüvelyi szülésen átesetteket érintheti, ezzel azok is találkozhatnak, akiknek császármetszésük volt! Ezen változások közé tartozik a hüvelyszárazság, mely a szoptató anyukák egyik leggyakoribb panasza. A probléma az ösztrogénszint csökkenésével függ össze, és a szoptatás végével, a menstruáció visszatérésével általában el is múlik. A hüvelyszárazság azonban kellemetlenné, fájdalmassá teheti a szexuális együttlétet, ezért érdemes síkosítót használni! Ha a gyógyszertárakban, drogériákban kapható síkosító nem válik be, helyileg alkalmazható ösztrogéntartalmú krém alkalmazására is van lehetőség, ám erről a nőgyógyászunkkal kell konzultálni.

Fájdalom

A szülés bizony megviseli a hüvelyt és annak környékét, kisebb-nagyobb sérülések lehetnek rajta – ezek közé tartozik a gátmetszés is. Természetesen a metszést, szakadást a szülést követően ellátják, összevarrják, de a fájdalom, kényelmetlenség sokkal hosszabb ideig megmaradhat, mint a varratok felszívódása vagy eltávolítása. Általában néhány hétre szükség van a teljes gyógyuláshoz. Ha túlságosan erős a fájdalom, óvatos borogatással vagy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal enyhíthetünk azon.

Színváltozások

A vulva területének színe is megváltozhat a szülés után, részben a hormonális változások, részben pedig a fizikai behatások miatt. Általában sötétebb árnyalatra számíthatnak a kismamák, ám emiatt nem kell megijedni. A színváltozások azokat az anyukákat is érintik, akik császármetszéssel hozták világra a gyermeküket. A vulva sötétebb árnyalata idővel világosabbá válhat, de a szülés előtti árnyalatára valószínűleg nem fog visszatérni.

Véres váladék

A szülést követően úgynevezett lochia távozhat a hüvelyből, mely vér és folyadék keveréke. A lochia mennyisége, színe, állaga folyamatosan változhat a szülést követő hetekben, de általában a hatodik hétre el is múlik. A gyermekágyi vérzés teljesen természetes folyamat, nem kell miatta aggódni, kivéve, ha kellemetlen szagokkal, fájdalommal, viszketéssel társul.

Forrás: Health.com

Ez is érdekelhet: