Baba

Kakakisokos

Mikor beszélhetünk egészséges székletről, és egészséges gyakoriságról? Mi adhat gyanúra okot, hogy valami nem stimmel? Itt egy hasznos útmutató, amit minden újdonsült szülőnek el kell olvasnia, amikor baba érkezik a családba!
2017. Május 31.

Kaka kisokosunk segít eligazodni

Gondoltad volna, hogy csak az első év alatt összesen körülbelül 2000 alkalommal cseréled ki a pelusát? Ennyi alkalom és időd lesz megvizsgálni a székletének színét, szagát, állagát. Honnan lehet tudni, hogy milyen a “jó kaka”? A babád széklete nagyon fontos, árulkodik az életkoráról, az étrendjéről és aktuális betegségéről is – írja a parents.com.

Minden újszülött első széklete nagyon sötét színű, ragacsos, kátrányos – ez a mekónium, vagyis a magzatszurok. Miután ez kiürült a szervezetéből, a baba széklete aszerint fog változni, hogy anyatejjel vagy tápszerrel kezdik el táplálni.

Az anyatejes kisbabák széklete

A szoptatott csecsemők széklete mustársárga színű, kissé híg és kevésbé szagos. Az anyatejes kisbabáknak az első napokban 4-12 alkalommal is lehet széklete, akár minden etetés után üríthetnek.

A tápszeres kisbabák széklete

A tápszerrel táplált csecsemők széklete sűrűbb, zöldes vagy sötétsárga színű, szilárdabb és szagosabb is. Kevesebbszer van székletük, mint az anyatejes társaiknak.

Akár anyatejes, akár tápszeres a kisbabád, a széklete idővel változni fog, és akkor sem kell meglepődnöd, ha az első napokat követően lelassul az anyagcseréje és csak hetente 1-2 alkalommal lesz széklete. Amíg a súlya egyenletesen gyarapszik, jó a közérzete, nem fáj a hasa, aggodalomra semmi okod.

A hozzátáplálás és a széklet

Amint megkezditek a hozzátáplálást 4-6 hónapos korban (kizárólagos anyatejes táplálás esetén ez 6 hónapos kor előtt nem ajánlott!), a kisbabád széklete is meg fog változni. A színe sötétebbé, barnává válik, az állaga szilárdabb, a szaga erősebb lesz. Az is sokszor előfordul, hogy a kisbabád széklete olyan színűvé válik, amilyen ételt fogyasztott, ha például sárgarépa volt a menü, és utána narancssárga lesz a kisbabád kakija, ne ijedj meg. Akkor sem, ha kicsi, megemésztetlen ételdarabokat, például borsót vagy tésztadarabot találsz a székletében, ez is teljesen normális.

Hasmenés

Az egyik leggyakoribb székletet érintő probléma a hasmenés. Ha a kisbabád széklete lazább, vizesebb és gyakoribb, mint normál esetben, akkor hasmenése van. Okozhatja valamilyen vírus (például rota), ételallergia, túl sok folyadék (például a körte leve) bevitele, a szoptató anya étrendjének megváltozása és egyes antibiotikumok is.

Mit tegyél?

Ha a kisbabád 3 hónapnál fiatalabb, azonnal hívd az orvost. Ha idősebb, de 3 napnál tovább van hasmenése, vagy ha a hasmenése hányással párosul, vagy esetleg véres a széklete, szintén. Az orvos elektrolit oldatot fog javasolni, amivel pótolhatjátok az elvesztett folyadékmennyiséget, illetve néhány napig tanácsos lesz szilárd állapotú ételeket adnod a kicsinek (banánt, almát, rizst).

Mikor kell aggódni?

Ha enyhébb hasmenéssel van dolgotok, 2-5 nap alatt enyhülnek a tünetek. Ha súlyos a probléma, a babádat a kiszáradás veszélye fenyegeti. Ha beesik a kutacsa, ha kevés a könnye, ha száraz a szája, ha száraz a pelusa, ha nem eszik és kedvetlen, azonnal fordulj az orvoshoz.

Székrekedés

A szoptatott kisbabákra kevésbé jellemző, hogy székrekedéssel küzdenének, de néha náluk is előfordul. Elsősorban az étrend megváltozása okozza, ha például a kisbaba túl sok gabonát eszik vagy ha túl sok tejet fogyaszt.

Mit tegyél?

Ha 2-3 napig nincs a babádnak széklete, vagy túl kemény és száraz a kakija, kínáld őt több folyadékkal. Ha betöltötte a 6 hónapot, adj neki frissen préselt almalevet, körtelevet vagy szilvalevet.

Mikor kell aggódni?

Ha véres a kisbabád széklete, hívd fel a gyermekorvost.

További kakagondok

Véres széklet: valószínűleg a székelési nehézségek anális repedéseket okoznak a kisbabádnak, de tejallergia vagy valamilyen bélfertőzés tünete is lehet. A gyermekorvos a baba étrendjének változását, vagy hipoallergén tápszer adását javasolhatja.

Világos, szinte fehér széklet: epe- vagy májműködési zavarra utal. Minél hamarabbi vizsgálatokra, ultrahangra, vérvételre és egyéb tesztekre van szüksége a kisbabádnak.

Nyálkás széklet: ha néha nyálkás a kisbabád széklete, nem kell aggódnod. Ha azonban folyton annak látod, akkor valamilyen allergia vagy bélfertőzés áll a háttérben. Az orvos széklettenyésztést kérhet, és másfajta tápszert javasolhat.

Folyamatosan kemény a széklet: ha babád állandó székrekedéssel küzd, az annak a jele lehet, hogy nem fogyaszt elegendő folyadékot. A széklet lazítására van szükség, ha máshogy nem megy, az orvos gyógyszert is írhat fel a probléma megoldására.

Túl vizes széklet: vírusos hasmenésre utal, illetve tápszer intoleranciára. Székletvizsgálatra és másik tápszerre lesz szüksége a kisbabádnak.

“Kirobbanó” széklet: ha túl sok gázzal távozik mindig a babád széklete, az a végbél beszűkülésére utal. Bélelzáródás is lehet a vége, ezért jobb, ha felkeresed a gyermekorvost.

Zsíros, olajos széklet: felszívódási zavar vagy túlzott zsírfelvétel okozza, alapos kivizsgálást igénylő probléma, a cisztás fibrózis lehetőségét is megvizsgálják ilyen esetben.

Kapcsolódó cikkek: