Kisgyerek

Mit kell tudni a székletről?

Kényes, zavarba ejtő a téma, de a székletből sok mindenre következtethetünk egészségi állapotunkkal kapcsolatban.
2016. Augusztus 29.

Mit kell tudni a székletről?

A HáziPatika.com cikke szerint a normálisnak, tehát nem kórosnak nevezhető széklet henger alakú, homogén massza, aminek tömege átlagosan 100-250 gramm, vegetáriánusoknál nagyobb a tömege. A formája és az állaga a víztartalomtól függ, keménysége függ a fehérjedús tápláléktól.

A széklet a diagnosztika fontos eleme: állaga, színe, szaga, tömege sok mindent elárul az egészségi állapotról. Mik ezek a jellemzők?

Mennyisége

A mennyisége természetesen függ az étkezéstől: koplaláskor, éhezéskor vagy böjtnél lecsökken. Átlagos mennyiségű táplálkozás mellett székrekedésre utal, ha kis mennyiségű a napi ürítés.

A kifejezetten nagy mennyiség betegséget is jelenthet: zsíremésztési zavarok, lisztérzékenység, illetve mukoviszcidózis esetén jellemző.

Hasmenéskor a nagy víztartalom miatt nő meg a széklet mennyisége. A hasmenés oka sok minden lehet, például vannak, akik különösen érzékenyek egyes ételekre, a kávé és a káposztafélék lehetnek okai nagyobb mennyiségű híg székletnek – olvashatjuk a HáziPatika cikkében.

Állag

A normáltól eltérő széklet sokféle lehet: laza, híg, kemény, habos, stb. Külön meg kell említeni az anyatejes babák székletét: világossárgás, világosabb, mint a tápszereseké.

A híg széklet lehet nyákos, ami például fertőzésre, bélgyulladásra enged következtetni. A kemény széklet akár vastag, akár bogyókká összeálló vízhiányt mutat. Ha a széklet habos, híg és világos, akkor a túl sok benne a keményítő, így arra gondolhatunk, hogy hasnyálmirigy-probléma áll a háttérben.

A székletben főleg óvodásoknál, kisiskolásoknál a bélférgesség nyomai is láthatóak. A cérnagiliszta kb. egy cm hosszú és fehér színű.

A székletben sokszor megemésztetlen sárgás, fehéres darabokat is láthatunk. Ez utalhat nehezen emészthető táplálékra (bab), felületes rágásra vagy nyersen elfogyasztott zöldségre. Ha rendszeresen találkozunk vele, akkor emésztési rendellenességre, enzimhiányra gyanakodhatunk.

A székletet a különféle ételek el is színezhetik, több hús sötétebb széklet, szintén sötétebb a vörösbortól, meggytől is. Zöldes árnyalatot kaphat antibiotikum szedésétől.

Aranyér okozhatja a székletben megjelenő piros vért, de cékla fogyasztása után is elszíneződhet pirosra. Epeút-elzáródásra hívhatja fel a figyelmet a fakó, akár színtelen vagy sárgásszürke széklet.

Szagok

A kellemesnek nem nevezhető szagot, a fehérjék rothadásából származó anyagok okozzák. Emésztési zavarok következtében a kellemetlen szag fokozódik. Ha a szénhidrátok emésztése nem megfelelő, akkor a szag savanykássá válik.

A HáziPatika cikke felhívja a figyelmet arra, hogy a széklettel kapcsolatos észleléseink alapján nem tudjuk pontosan megállapítani, hogy egy esetleges betegség áll-e a háttérben vagy sem, de hasznos információval szolgál. Ha azonban rendszeresen észlelünk eltérést, érdemes felkeresnünk egy belgyógyászt.

Kapcsolódó cikkeink széklet témában:

Forrás: babaszoba.hu/HáziPatika.com