Baba

Változott a babák székletének PH-ja

A széklet meglehetősen sokat elárul az egészségünkről: például azt, hogy milyen a bélflóránk. Kutatók most kiderítették, hogy az elmúlt száz évben igen sokat változott a kisbabák széklete - ez pedig súlyos betegségekkel is összefügghet.
2018. Március 23.
Változott a babák székletének PH-ja

A széklet meglehetősen sokat elárul az egészségünkről – jól tudják ezt a szülők, akik már az első alkalmakkor alaposan megvizsgálhatják a pelenka tartalmát, és aggódva figyelhetik, mikor változik meg a kisbabájuk széklete. Az orvosok is elrendelhetnek székletvizsgálatot, de a székletürítési szokások megváltozása vagy éppen a széklet állaga, színe is utalhat egy-egy betegségre.

Egy nemrég publikált amerikai kutatásból pedig kiderült, hogy az elmúlt száz évben nagyon sokat változott a kisbabák széklete, ez pedig magyarázat lehet arra is, miért diagnosztizálnak egyre többet bizonyos betegségekből. 

A bélrendszerünkben olyan jótékony hatású baktériumok találhatóak, melyek segítik az emésztést, de az immunrendszerünk megfelelő működését is támogatják. Ha a bélflóra egyensúlya felborul, a kártékony baktériumok elszaporodhatnak, és emiatt könnyebben leszünk betegek. A csecsemők bélflórájának kialakulását három tényező befolyásolja (bár azt még nem tudják, hogy milyen mértékben): kapott-e valamilyen antibiotikumot a kisbaba, anyatejjel táplálják-e, illetve hüvelyi úton vagy császármetszéssel született-e. 

A szakemberek olyan tanulmányokat elemeztek, melyekben a csecsemők székletének pH-értékét vizsgálták. Az adatokat az 1926 és 2017 közötti időszakból gyűjtötték össze. Úgy találták, hogy az elmúlt évtizedekben a kisbabák széklete lúgosabbá vált, ez pedig azt jelenti, hogy kevesebb volt a székletben (így a bélrendszerben is) egy bizonyos baktériumtörzsből, az úgynevezett bifidobacteriumokból. Mivel az újszülöttek az édesanyjuktól “kapják” a bélflórájukat, a későbbi generációk szervezetében még kevesebb volt ebből a baktériumtörzsből. 

Bethany Henrick és Jennifer Smilowitz, a kutatás vezető szerzői szerint ez a változás komoly egészségügyi következményekkel jár együtt: gyengül (vagy éppen rosszul működő lesz) az immunrendszer, és nagyobb eséllyel alakulnak ki allergiák, illetve autoimmun betegségek.  

A szakemberek szerint mindenképpen további kutatásokra van szükség, például még jobban fel kell térképzeni a bélflórát, vagyis pontosabban meg kell határozni, hogy mely baktériumtörzsek nélkülözhetetlenek az egészséges bélflórához. Ugyanakkor az ehhez hasonló kutatások segíthetnek megérteni a bélflóra fontosságát, illetve hozzájárulhatnak olyan szakmai protokollok kialakításához, melyek biztosíthatják a csecsemők bélflórájának egészségesebbé válását.

A kutatás eredményeiről az mSphere című szaklapban számoltak be.

(via)

Ez is érdekelhet: